Județul în care numărul mediilor de 10 a crescut de peste cinci ori la Evaluarea Națională 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Și după contestații, Vâlcea rămâne județ fruntaș la nivel național cu cel mai mare procent de medii de 10 obținute la Evaluarea Națională, în raport cu numărul de candidați.

Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2023 după contestații Sursă edupedu ro jpg
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2023 după contestații Sursă edupedu ro jpg

Saltul față de anul trecut însă este unul spectaculos, de la patru medii maxime în 2022 (total), la 21 - în 2023, după recorectarea lucrărilor când a mai adăugat încă două medii. Adică a crescut numărul de peste cinci ori. În 2021, Vâlcea a obținut doar două medii de 10, în timp ce în 2020 erau 17.

Vâlcea este de asemenea în clasamentul județelor cu cel mai mare număr de medii de 10 obținute la Evaluarea Națională 2023, pe locul V, după București – 103 medii maxime, Iași – 32, Cluj –  26 și Dolj – 24.

Cu două puncte în plus, după recorectare, un elev s-a ales cu 9,80 la română

După contestații, am remarcat trei situații mai speciale privind diferența dintre note, toate la Limba și literatura română: o elevă de la Școala Gimnazială „Take Ionescu”, din Râmnicu Vâlcea a obținut cu mai bine de două puncte în plus - de la 7,55 în final s-a ales cu nota 9,80; un elev al Liceului Tehnologic „Petrache Poenaru” Bălcești după recorectare de la 5,60 a urcat la nota 7,00; iar un alt copil de la Școala Gimnazială Măgura din Mihăești de la nota 3,15 a urcat la nota 5,00.

Școlile de cartier în topul „unităților de 10”

Anul acesta, așa - zisele școli de cartier au demonstrat că se poate face carte indiferent de unitatea școlară aleasă, chiar dacă cei mai mulți dintre copiii de 10 recunosc că au făcut și meditații.

Rezultate Evaluare Națională 2023 în Vâlcea după contestații Sursă Evaluare edu ro jpg
Rezultate Evaluare Națională 2023 în Vâlcea după contestații Sursă Evaluare edu ro jpg

Școala Gimnazială Anton Pann (fosta Școala nr. 9) și Școala Gimnazială Mihai Eminescu (fosta Școala nr. 10), ambele din Cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea s-au clasat pe podium pe locurile I și III cu cinci medii de 10 și respectiv trei medii maxime, după contestații. Ambele au mai obținut câte o medie de 10, după recorectare.

Renumita Școală Gimnazială „Take Ionescu” tot din Râmnicu Vâlcea se menține de asemenea în clasament, pe locul al II-lea, cu patru medii de 10.

Tot câte trei medii maxime au obținut și elevii Colegiului Național de Informatică „Matei Basarab ”din Râmnicu Vâlcea și ai Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu” din Drăgășani.

Cu câte o medie de 10 se mândresc și Școala Gimnazială din Roșiile – marea surpriză din acest an, Școala Gimnazială Șerban Cantacuzino din Călimănești și Liceul  Constantin Brâncoveanu din Horezu.

Urmează etapa de admitere la liceu

93 de copii, majoritatea din mediul rural nu s-au prezentat anul acesta la examenul de Capacitate, iar alți 559 nu au reușit să obțină media cinci.

Pentru restul elevilor, urmează etapa de admitere în învățământul liceal, prin completarea opțiunilor în fișele de înscriere, proces care se va derula în perioada 6 – 7 iulie și 10 – 17 iulie. Elevii de clasa a VIII-a vor completa opțiunile în fișele de înscriere la liceu, în prezența părintelui și a dirigintelui.

Este recomandat să fie completate cât mai multe opțiuni. Repartizarea computerizată a candidaților va avea loc în data de 19 iulie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite