FOTO Cetăţenii din Râmnicu Vâlcea, chemaţi de primar să voteze la prezidenţiale direct în turul 2. „Este manipulare pe faţă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anunţuri cu votarea din 24 noiembrie afişate înainte de votarea din 10 noiembrie, în Râmnicu Vâlcea; Foto: Cristian Călin
Anunţuri cu votarea din 24 noiembrie afişate înainte de votarea din 10 noiembrie, în Râmnicu Vâlcea; Foto: Cristian Călin

În Râmnicu Vâlcea, au fost semnalate situaţii cu anunţuri legate de votarea din 24 noiembrie afişate înaintea primului tur de scrutin pentru alegerile prezindenţiale, din 10 noiembrie.

GALERIE FOTO

În locul anunţului referitor la alegerile din data de 10 noiembrie, în Râmnicu Vâlcea a fost afişat cel aferent datei de 24 noiembrie. Afişele au fost puse în cel mai mare cartier din municipiu şi s-a aflat despre ele după ce au fost postate pe internet. 

Primarul Mircia Gutău (PER) a motivat că au fost tipărite şi cele pentru al doilea tur de scrutin şi, din greşeală, au fost afişate şi din acestea. Mesajele anunţă când şi unde se poate vota. 

În mediul online, edilul este acuzat de manipulare şi dezinformare, oamenii spunând că edilul ar fi încercat să trimită un mesaj subliminal: să nu meargă acum lumea la vot, ci doar pe 24. 

Primarul din Râmnicu Vâlcea a candidat la această funcţie din partea PER, dar este susţinător declarat al PSD.  

„Anunţul era pus pe uşa din spatele scării. În faţă - nimic”

Cel care a semnalat prima dată greşeala pe pagina sa de Facebook a explicat: „Poza e făcută pe 4.11.19, la ora 23,30, când am venit de la muncă. Anunţul era pus pe uşa din spatele scării. În faţă - nimic”.

Reacţiile în mediul online nu au întârziat să apară: „Devine pericol public, manipulare pe faţă”, „Păi, dacă nici asta nu e dezinformare...”, „Nu există eroare de redactare. Şi au fost mai multe. Nu întâmplător data se scrie cât mai mare şi mai vizibil. Îl păcăliră pe unul să se jure acum că a fost greşeala lui. După ce a stat acolo anunţul mult şi bine, le înlocuieşte repede”, sunt doar câteva din comentariile internauţiilor.

Aceştia se referă la faptul că afişele greşite au fost înlocuite la câteva zile după ce prezenţa lor a fost semnalată pe reţelele de socializare. „Erau pregătiţi în caz de ceva. Azi, pe la 10.00, un domn le rupea pe alea puse «greşit» şi punea cu data de 10”. 

„Nici măcar nu trebuiau distribuite până luni, 11 noiembrie”

Tot internauţii atrag însă atenţia că cele cu data de 24 noiembrie trebuiau distribuite abia după primul tur de scrutin: „Cele cu 24 noiembrie nici măcar nu trebuiau distribuite până luni, 11 noiembrie, cel mai devreme. Aşa că dovada există”. 

Totodată se amintesc şi alte „greşeli” comise în timpul campaniilor electorale sub aceeaşi administraţie locală: „Sunt destui bătrâni în oraş. Sau oameni aiuriţi pur şi simplu de stresul cotidian. Şi nici nu e prima dată când umblă cu tertipuri. Afisele penibile de la europarlamentare au fost tot o eroare regretabilă? Amintiţi-vă de afişele ilegale de la europarlamentarele din mai, anul curent. Sau de “cadourile” împărţite la localele din 2016, ori de “nunţile” pe care le organizează înainte de mai toate alegerile. Ce a păţit încălcătorul acesta de legi şi norme? L-a deranjat cineva? Nimeni, în afară de noi câţiva.”

Menţionările din mediul online se referă la faptul că în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, din acest an, în Râmnicu Vâlcea au fost postate afişe cu chipul primarului şi îndemânul: „Votaţi, PSD” (vezi Foto). Iar în campania pentru aleşii locali din 2016 s-au dat agende sub formă de mită electorală. 

Există şi voci care iau apărea edilului: „Nu cred că a scris el. Oricum, din (ne)fericire bâlciul (pre)electoral e pe toate gardurile, deci cam greu să ratezi duminica respectivă...” sau „Nu există nici o dovadă clară a intenţiei de dezinformare atâta timp cât individul care le-a pus şi-a asumat vina. Adevărul e că şi mie mi se par 10 şi 24 similare. Şi cu scrisul atât de mare, parcă nici nu mai vezi nimic. Poate le-a pus noaptea. Poate omul nici nu ştie să numere. Că de scris am văzut ca nu ştie să scrie”.

„Din motive de eficientizare, materialele informative au fost listate şi pentru un eventual tur II”

În urma acestor acuze, a venit în final şi o reacţie din partea Primăriei Râmnicului, sub forma unor precizări asumate de Biroul de presă: „Ca urmare a unor postări apărute recent pe reţelele de socializare referitoare la afişarea în oraş a unui material informativ ce făcea referire la alegerile din data de 24 noiembrie (turul II al scrutinului prezidenţial), pentru o cât mai bună informare a cetăţenilor municipiului facem următoarele precizări:

Din motive de eficientizare, materialele informative aferente alegerilor prezidenţiale din această lună au fost editate şi listate atât pentru turul I, din data de 10 noiembrie, cât şi pentru un eventual tur II, în data de 24 noiembrie, după care au fost distribuite salariaţilor primăriei cărora le-au fost repartizate diferite zone ale municipiului.

Dintr-o regretabilă eroare umană şi într-o situaţie strict punctuală, în locul anunţului referitor la data de 10 noiembrie a fost pus cel aferent datei de 24 noiembrie. Această greşeală a fost remediată imediat după descoperirea ei prin afişarea anunţului corect”.

În cotinuare de precizează că s-au alocat resurse materiale şi umane importante pentru „buna organizare din punct de vedere administrativ”, menţionându-se totodată că: „Dreptul la vot este cel mai important câştig al României de după 1989, iar eforturile făcute pentru ca acesta să poată fi exercitat reprezintă nu doar o obligaţie, ci o onoare pentru orice administraţie. Suntem convinşi că râmnicenii îşi vor exercita acest drept atât cu ocazia alegerilor prezidenţiale de duminică, 10 noiembrie, cât şi la celelalte scrutine care vor urma”.

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite