Ploieşti: Cosmin Dumitru, bucătar-şef în buricul oraşului
0
Lucrează de 27 de ani ca bucătar în acelaşi loc de muncă, a participat la multe concursuri naţionale şi internaţionale şi în 2001 a luat diploma de maestru bucătar.
La vârsta de 5
ani s-a iniţiat în tainele bucătăriei. „Mama a fost bucătar, eu mă uitam la ea
şi furam din meserie. La grădiniţă fiind, stăteam mai mult prin bucătărie mai
ales că mama lucra acolo. Mă duceam,
luam inimi de pui şi le puneam să le frig singur”, spune Cosmin Dumitru. La vârsta de 14 ani a gătit cozonaci, după
reţeta bunicii.
„Mamaia care stătea în Bucureşti obişnuia să vină pe la noi şi
să ne gătească cozonaci. Eu eram atent
tot timpul şi îmi luam notiţe..ce ingrediente pune, ce cantităţi foloseşte. Şi
într-o zi am gătit singur cozonaci, care mi-au ieşit extraodinar de buni. De
atunci am căpătat încredere în mine şi am prins curaj”, îşi aminteşte Cosmin
Dumitru. Pe când era elev la Colegiul Economic, la secţia de bucătar, ospătar,
cofetar, a făcut practică la Hotel Central, unde lucrează şi în prezent.
A început prin a curăţa zarzavaturi
„M-am angajat în 1984 şi prima dată am intrat la curăţat zarzavaturi pentru că aşa se începe
peste tot, îmi plăcea să fac decoruri, să creez”. În 2001, a devenit şef
bucătar, iar în 2003 a dat examen la Bucureşti pentru a lua diploma de maestru
bucătar. Cosmin Dumitru spune că funcţia de bucătar şef presupune multă
responsabilitate, dar şi satisfacţii: „Este responsabilitate, trebuie să fii
atent cu toate lucrurile, să ai în vedere tot ce se întâmplă, e muncă multă,
dar sunt şi satisfacţii. Satisfacţia este când vezi că vine clientul şi îţi
strânge mâna pentru că e mulţumit de masa pe care ai făcut-o”.
Cosmin Dumitru a participat la multe
concursuri culinare atât în ţară cât şi în străinătate. La majoritatea concursurilor
la care a participat, s-a clasat, alături de ceilalţi, colegi pe podium.
„Oriunde te duci ai de învăţat câte ceva. E foarte variată meseria aceasta şi
nu poţi să stai pe loc, mereu apare ceva nou”. Bucătarul spune că de multe ori
nu găseşte pe piaţă ingredientele sau condimentele pe care şi le-ar dori. „Este
greu când nu ai materia primă care îţi convine. Sunt momente când nu găsesc pe
piaţă ce îmi trebuie. De exemplu, unele condimente le găseşti numai sub formă
de prafuri, iar tu ai nevoie de ele în formă naturală. Ne ducem, periodic, la
Bucureşti, şi ne aprovizionăm cu produsele pe care nu le găsim aici”. Cosmin
spune că meseria de bucătar este foarte grea, dar şi foarte frumoasă, iar
pentru a o practica trebuie să ai înclinaţie către ea. „Trebuie să stai foarte
mult în picioare, câteodată nu apuci deloc să stai pe scaun, dar dacă îţi place
ceea ce faci, nu ţi se pare greu”.
ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Ce vă place să gătiţi?
C.D.: Îmi place să prepar somon la cuptor. În funcţie de grosimea peştelui, timpul de preparare este între 10 şi 15 minute.
Preparaţi şi deserturi?
C.D.: Da, fac şi dulciuri de bucătărie: clătite, papanaşi, mere la cuptor, fructe confiate, glazurate în sosuri, îngheţate, cremă de zahăr ars.
Ce comandă clienţii?
C.D.: Majoritatea
clienţilor merg pe specific românesc şi comandă tocăniţe, preparate pe bază de
carne de berbec şi ciorbe de burtă, de perişoare şi de fasole cu costiţă.
CE-I PLACE
„Îmi place să creez, îmi place noul în primul rând şi aici mă refer la profesie. Îmi plac călătoriile la mare”.
CE NU-I PLACE
„Nu-mi place când
văd că nu poţi să dai un preparat cum ar trebui. Nu-mi plac mizeria şi
dezordinea.
PROFIL
Născut
21 mai
1969, Bucureşti
Profesie
bucătar
Studii
Liceul
Economic Ploieşti, secţia bucătar, ospătar, cofetar
Familie
căsătorit, o fetiţă