Evenimentele anului 2014 în Prahova: dosare grele de corupţie şi un accident care a şocat România, provocat de un şofer sinucigaş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţin marcat de tragedii faţă de alţi ani, 2014 a fost, în Prahova, un an al marilor dosare de corupţie. Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, Vlad Cosma, dar şi deputatul Mircea Roşca sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie, iar patronul echipei Petrolul a fost arestat pentru evaziune fiscală. A fost şi anul celui mai grav accident din ultimul deceniu din judeţ: un şofer sinucigaş a provocat un carnagiu pe DN 1

Chiar la începutul anului 2014, în februarie, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, un baron PSD perceput ca „intangibil“, a fost reţinut pentru 24 de ore, iar fiul său, deputatul Vlad Cosma, pus sub acuzare, pentru infracţiuni de corupţie.

Ancheta în dosar a dezvăluit o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia lui Mircea Cosma şi către afacerişti cu legături în lumea interlopă din judeţ. Pagubele produse bugetului judeţului sunt de aproape un milion de euro.

Parlamentul nu a dat girul arestului pentru deputat, iar magistraţii au decis ulterior pentru ambii inculpaţi cercetarea sub control judiciar, situaţie în care sunt anchetaţi şi în prezent, în ciuda mai multor cereri ale procurorilor de a obţine arestul la domiciliu pentru Mircea Cosma.

image

Mircea Cosma s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al PSD Prahova, dar continuă să-şi exercite funcţia de preşedinte de CJ. Dosarul în care sunt judecaţi Mircea şi Vlad Cosma a demarat în aprilie.

Preşedintele PNL Prahova, în arest preventiv

Anul s-a încheiat cu un alt dosar de corupţie deschis pe numele unor politician important din judeţ. În noiembrie, deputatul a fost arestat preventiv tot pentru infracţiuni de corupţie.

Deputatul PNL este acuzat de trafic de influenţă, după ce, în 2011, când conducea PNL Prahova, a cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat la DNA, 20.000 de euro spre a interveni la preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi la alţi membri ai Consiliului Local Azuga pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş.

image

Din cei 20.000 de euro, Mircea Roşca ar fi primit, prin intermediul lui Gabriel Popescu - preşedintele PNL Azuga -, 5.000 de euro, iar 11.000 de euro „au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean“, susţine DNA.

Mircea Roşca îşi petrece sărbătorile în arest preventiv.

Patronul Petrolului Ploieşti, arestat pentru evaziune fiscală

Un alt dosar care a făcut vâlvă în Prahova este al patronului echipei Petrolul, foarte iubită în Ploieşti.  au fost arestate preventiv la începutul lunii decembrie într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.

image

Dan Capră îşi petrece Revelionul în arest după ce magistraţii au admis recursul procurorilor la o decizie privind plasarea acestuia în arest la domiciliu.

Un accident care a indignat întreaga ţară

Cel mai grav accident din ultimul deceniu produs pe drumurile din Prahova s-a petrecut la sfârşitul lunii septembrie, o tragedie care a îndoliat Câmpina şi a revoltat întreaga Românie. Şase persoane au murit pe DN1, într-un accident de circulaţie provocat de un tânăr care a decis să se sinucidă pentru că suferea din dragoste.

George Dumitru, un tânăr de 28 de ani din Bucureşti, a intrat pe contrasens cu un autoturism Proton  şi a izbit violent un BMW, în care se aflau cinci persoane, trei adulţi şi doi copii.

Impactul a fost atât de violent încât echipajele de la Ambulanţă şi cele de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova nu au putut să-şi dea seama, iniţial, de numărul victimelor.

În autoturismul BMW se aflau cinci persoane care se întorceau de la pescuit şi care mai aveau doar câţiva kilometri până acasă, la Câmpina. Maşina era condusă de Robertino Gherghelaş, de 44 de ani, iar alături de el, în autoturism, mai erau prietenul său Florin Cioroba (44 de ani), fiul acestuia, Eduard Cioroba (11 ani), Nicoleta Mocanu (38 de ani) şi fiica acesteia de 19 ani, Elena Buldan. Maşina în care se aflau circula regulamentar când a fost izbită în plin de tânărul care a decis să se sinucidă intrând pe contrasens cu o viteză care nu a dat nici o şansă de supravieţuire persoanelor din ambele maşini.

Înainte să se sinucidă, George Dumitru a postat pe contul său de Facebook un mesaj, însoţit de fotografii în care apare alături de o tânără şi în care lăsa să se înţeleagă faptul că va face un gest extrem. „Aveţi grijă de voi, prieteni, amici, cunoştinţe! Eu mă duc într-o lume mai bună şi aveţi grijă pe cine iubiţi să nu păţiţi la fel ca mine. Vă iubesc pe toţi! Iartă-mă, Doamne, pentru ce fac, dar aşa nu mai rezist să trăiesc“, a fost mesajul tânărului care a alarmat familia şi prietenii acestuia.

image

Modul extrem în care a ales să-şi ia viaţa, dar şi tragedia în care a antrenat alte cinci persoane nevinovate, au provocat numeroase reacţii pe internet. Prietenii lui George au fost şocaţi de sinucidere şi au postat pe Facebook mesaje de condoleanţe, însă simplii oameni au fost revoltaţi.

Tragedia a fost urmată de un miting la Câmpina la care au participat peste 1.500 de persoane, un protest împotriva indiferenţei autorităţilor care, de peste două decenii, întârzie să monteze separatoare de sens pe drumul naţional.

Vă mai recomandăm

Carnagiu pe DN1 din cauza unui tânăr care suferea din dragoste: cine este şoferul sinucigaş care a curmat cinci vieţi inocente

Şoferul sinucigaş de pe DN1, acuzat de omor calificat. Detaliile cutremurătoare ale tragediei

VIDEO Miting în memoria victimelor accidentului de pe DN 1. Câmpina a protestat împotriva indiferenţei autorităţilor

Baronii lui Adrian Năstase. Mircea Cosma, la putere pe vremea lui Năstase, la putere şi acum

FOTO SERIAL „ADEVĂRUL“ Toate casele baronilor din România. Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, este un “baron” atipic. Preferă apartamentele. Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, “baronul” roşu al judeţului are, cel puţin din punct de vedere al proprietăţilor, un comportament atipic.

Stenograme. Baronul Mircea Cosma împărţea frăţeşte cu PSD cei 10% ce îi reveneau din licitaţiile trucate. Preşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Cosma, şi fiul său, deputatul Vlad Cosma, ar fi beneficiat de bani negri proveniţi din trucarea unor licitaţii cu bani publici de la Consiliul Judeţean Prahova. În referatul procurorilor se arată că, deşi iniţial a negat acuzaţiile, Răzvan Alexe şi-a recunoscut ulterior faptele şi a colaborat cu anchetatorii.

“Baronul” Prahovei, Mircea Cosma. Preşedintele CJ a trasformat judeţul în afacere de familie. De mai bine de un deceniu, Mircea Cosma, cel mai influent baron al Prahovei şi preşedintele Consiliului Judeţean, a condus şi controlat cu mână de fier judeţul. Recent, a intrat în atenţia procurorilor DNA pentru corupţie, ancheta dezvăluind o întreagă caracatiţă de licitaţii prin care bani din bugetul Prahovei au mers către familia sa şi afacerişti cu legături în lumea interlopă


 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite