Primarul care premiază elevii silitori mai bine decât statul candidează la şefia Consiliului Judeţean Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
virgil baciu primar corbi

Primar al comunei argeşene Corbi din 2012, perioadă în care a făcut din comună una dintre cele mai dezvoltate din judeţ, Virgil Baciu candidează în această toamnă la preşedinţia Consiliului Judeţean Argeş din partea PMP.

În 2012, când Virgil Baciu a preluat funcţia de primar, în comuna Corbi exista doar un kilometru de asfalt şi niciun sat nu era racordat la reţeaua de apă potabilă. În prezent sunt peste 27 de kilometri de drumuri comunale asfaltate, toate cele patru sate din Corbi au reţea de apă potabilă, iar două dintre sate au şi reţea de canalizare.

În comuna argeşeană Corbi, fiecare copil care învaţă în clasele primare primeşte 100 de lei lunar din bugetul public al localităţii dacă nu înregistrează nicio absenţă nemotivată.

Sistem ingenios pentru scăderea abandonului şcolar

Primăria Corbi aplică începând din primăvara anului 2019 un sistem ingenios care vizează scăderea abandonului şcolar, una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ din România.

Baciu a avut o iniţiativă, votată de consilierii locali, prin care se acordă un stimulent lunar de 100 de lei fiecărui copil din localitate înregistrat de la clasa zero până la clasa a IV-a. Potrivit reglementării locale, suma se acordă condiţionat de prezenţa la şcoală. Concret, fiecare copil care nu are nicio absenţă nemotivată lunar primeşte câte 100 lei. Fiecare absenţă nemotivată este penalizată cu 5 lei. La mai mult de 5 absenţe nemotivate nu se mai acordă stimulentul financiar.

De stimulentul financiar de 100 de lei beneficiază la ora actuală 129 de elevi din comuna Corbi. Oficialii primăriei au în plan găsirea unor resurse financiare pentru acordarea stimulentului în vederea prevenirii abandonului şcolar elevilor din clasele V-VIII, iar ulterior şi copiilor înscrişi la grădiniţă. Din 2018, Primăria Corbi îi premiază şi pe elevii cu rezultate foarte bune la examenul de capacitate şi la olimpiadele şcolare cu sume ce se situează între 300 şi 1000 lei sau excursii. Adică, mai mult decât statul.

Deşi majoritatea salariilor angajaţilor din sistemul bugetar românesc au crescut semnificativ în ultima perioadă, primarul din Corbi a refuzat anul trecut să aplice măsurile la care ar fi avut dreptul potrivit reglementărilor guvernamentale. De comun acord cu cei din consiliul local, a hotărât ca banii pentru potenţialele creşteri de salarii ale angajaţilor din primărie să fie folosiţi pentru investiţii în comună.

Virgil Baciu este acelaşi primar care a publicat pe Facebook în cursul anului 2017 salariile angajaţilor din primărie, stârnind controverse la nivel naţional. Tot pe Facebook a postat şi fotografii cu gospodăriile neîngrijite din comună pentru a-i determina pe leneşii localităţii să facă curăţenie. „Lista ruşinii“ a avut efect, mulţi dintre cei vizaţi de postare ordonându-şi ulterior curţile.

Primarul Virgil Baciu a avut un rol esenţial şi în organizarea Stonebird, cel mai mare festival rock din mediul rural din România, ce se ţine la Corbi din 2018 şi la care au fost până acum peste 10.000 de spectatori la primele două ediţii. La Stonebird au concertat nume grele ale rockului românesc şi mondial precum: Dave Evans - primul solist al trupei AC/DC, David Reece - fost solist al trupei Accept sau trupele ZOB, Bucovina, Timpuri Noi şi Cristi Minculescu, Valter&Boro.

Naşterea unui copil în comună este răsplătită cu 1.000 de lei din 2016. Media naşterilor la Corbi este de 35-40 copii anual.

Virgil Baciu este primar independent la Corbi din 2012, aflându-se la al doilea mandat. Comuna argeşeană înregistrează o creştere economică spectaculoasă, iar de şase ani rata natalităţii este într-o uşoară creştere.

Tot la Corbi vin zeci de mii de turişti anual, atraşi de peisajele superbe de aici şi de celebra biserică rupestră Corbii de Piatră.

Corbi este comuna cu cele mai multe oi din judeţul Argeş şi în topul localităţilor cu cele mai multe oi din ţară - 32.000 de ovine şi 400 de oieri. În comună funcţionează o firmă cu zeci de angajaţi unde se produc tricotaje şi broderii pentru firme celebre, precum Valentino, Benetton, Prada, Luisa Spagnoli şi Max Mara.

Vă mai recomandăm:

Primarul care a refuzat să mărească salariile: „Nu putem să condamnăm la stagnare dezvoltarea comunei pentru că trebuie să ne luăm salariile“

Câţi bani primesc lunar de la primărie copiii din comuna Corbi ca să se ţină de şcoală. „Degeaba ai investiţii europene, dacă ajunge comuna depopulată“


 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite