Gigantul german din industria auto care investeşte milioane de euro în şcolile profesionale din România. Elevii au bursă lunară şi ajung meseriaşi de top

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul german Draexlmaier, unul dintre cei mari producători de componente auto din lume, investeşte anual în România 1,5 milioane de euro pentru a pregăti peste 200 de elevi de la şcoli profesionale

Oficialii Grupului Draexlmaier au în derulare un program de investiţii private unic în sistemul de învăţământ românesc. Cei de la Draexlmaier cheltuie anual în România 1,5 milioane de euro pentru a susţine şi califica elevi  în şcoli profesionale.

Este vorba despre un sistem de învăţământ dual, care presupune 60-70% practică şi restul teorie, implementat de germani începând cu 2012. În acest moment, programul se derulează la licee din cinci oraşe ale României, în localităţile în care există şi sucursale ale companiei, unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume.

După cum ne-a precizat Barbara Gerber (foto jos) - responsabilul programului de formare profesionala din cadrul Grupului Draexlmaier, compania are la ora actuală în lume 483 de elevi-cursanţi, dintre care 209 sunt în România: 80 la Codlea, 55 la Hunedoara, 28 la Piteşti, 24 la Satu Mare şi 22 la Timişoara.

În România, Draexlmaier investeşte anual un sfert din fondurile alocale la nivel mondial. Gerber mai spune că peste 50% dintre absolvenţii din România sunt ulterior angajaţi la fabricile din cadrul companiei.

Interviu cu un oficial al companiei

„România este ţara cea mai importantă pentru sistemul de învăţământ dual în cadrul Grupului Draexlmaier“, explică Barbara Gerber. „Ca salariu, nu se face diferenţă foarte mare între cei cu şcoală profesională şi cei cu studii universitare. În cadrul grupului avem inclusiv oameni în poziţii de conducere care au absolvit o şcoală profesională“, adaugă oficialul companiei germane. Oficialul german este de părere că elevii români sunt foarte buni şi inteligenţi, dar că din păcate în ţara noastră încă este o mare problemă privind baza materială a şcolilor profesionale.

image

Firma germană a semnat parteneriate cu inspectoratele judeţene pentru cele cinci licee, iar elevii înscrişi la examen susţin probe scrise standard în învăţământul românesc, la Română şi Matematică, plus un interviu cu un reprezentant al companiei.

La Liceul Tehnologic Astra din Piteşti, unde în ultimul an s-a înregistrat o concurenţă de doi candidaţi pe loc la clasa finanţată de Draexlmaier, există două specializări. Elevii din clasa a IX-a fac Electromecanică, iar cei dintr-a X-a, care au fost admişi anul trecut, se şcolesc în Electronică-Automatizare. Orele de practică se fac exclusiv în fabrica germană, într-un spaţiu amenajat special în fabrică.

În plus, elevii merg în departamente specializate pentru a putea înţelege compania. Un instructor este întotdeauna prezent pentru a putea răspunde la întrebările cursanţilor. După un an, elevii-ucenici lucrează deja în echipă şi aprofundează cunoştinţele acumulate anterior.

Cu sprijinul companiei, tinerii învaţă tot ce este necesar pentru ca, la finalul celor trei ani de studiu, să obţină o calificare profesională şi să poată să-şi desfăşoare activitatea direct în producţie, fără pregătiri suplimentare. Tinerii elevi români primesc, pe deasupra, o bursă privată de 200 lei/lunar – în plus faţă de cei 200 lei/lunar alocaţi de statul român elevilor din şcolilele profesionale.

image

Îmi doresc să învăţ o meserie curată şi bine plătită şi calificarea electronist aparate şi echipamente îmi oferă şanse reale în viitor. Sesiunile de practică desfăşurate împreună cu specialiştii de la companie sunt foarte interesante, avem ocazia să învăţăm şi să punem în practică. În plus, primim bursă şi la absolvire obţinem o calificare recunoscută la nivel european”, spune Daniel George Diaconescu, elev în clasa a X-a la Liceul Tehnologic Astra din Piteşti.

„Nevoia de profesionişti a crescut”

„Ne-am implicat în proiectul şcolii profesionale încă de la prima iniţiativă apărută în România, în 2012, la Braşov. De atunci am extins acest program în toate oraşele în care în care Draexlmaier îşi desfăşoară activitatea. Acum avem elevi în Braşov, Piteşti, Timişoara, Hunedoara şi Satu Mare. O mare parte dintre cei care au absolvit lucrează deja alături de noi în companie. În ultimii ani, Grupul Draexlmaier a cunoscut o dezvoltare masivă în România, astfel că nevoia de profesionişti a crescut. În cadrul sistemului dual, compania se implică în elaborarea programei şcolare, selectarea elevilor, asigurarea atelierelor de studiu şi practică, atât în cadrul liceelor, cât şi în cadrul fabricilor noastre“, ne-a declarat Nicoleta Cârlugea, director Resurse Umane Europa de Sud-Est al Grupului Draexlmaier.

Conducerea Liceului Tehnologic Astra Piteşti spune că acest sistem este o oportunitate pentru cei care vor să-şi crească şansele de a obţine un loc de muncă. „Părinţii sunt din ce în ce mai interesaţi de sistemul dual de învăţământ. Învăţământul profesional câştigă teren pentru că le oferă tinerilor o calificare foarte căutată pe piaţa muncii. Desigur că şi bursa este un atu important“, explică Maria Ionică, directorul Liceului Tehnologic Astra Piteşti.

Programul se mai derulează în România la Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov, Colegiul Tehnic „Regele Ferdinand I“ din Timişoara, Liceul Tehnologic „Constantin Bursan“ Hunedoara şi Colegiul Tehnic de Transporturi şi Telecomunicaţii „Ion I.C. Brătianu“ din Satu Mare.

Investiţii de 500 de milioane de euro în România

România este o ţară-cheie pentru compania germană, după cum spune şi Tobias Nickel, directorul de Marketing şi Comunicare al Grupului Draexlmaier. 15.000 dintre cei 55.000 de angajaţi din lume, lucrează în cele cinci fabrici din România (la Braşov, Hunedoara, Piteşti, Satu Mare şi Timişoara), iar software-ul pentru întreg grupul Draexlmaier se face la Piteşti. Draexlmaier, care are 60 de fabrici în 20 de ţări şi o cifră de afaceri de 3,7 miliarde euro în 2015, a investit până acum, în total, peste 500 milioane euro în România. În plus, numeroşi români lucrează în poziţii de top în cadrul Draexlmaier, în sucursale din Germania, SUA şi Mexic.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite