FOTO Focul lui Sumedru s-a aprins azi-noapte în multe localităţi din Argeş. Copiii au primit nuci, mere şi covrigi, iar adulţii, câte un păhărel de vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi noapte, înaintea sărbătorii Sfâbtului Dumitru, în mai multe localităţi din Argeş, oamenii au aprins flăcări uriaşe, simbol înnoirii pământului, al purificării şi norocului. Focul lui Sumedru este o tradiţe veche de secole, aşteptată cu bucurie deopotrivă de copii şi adulţi.

La Mioveni, Topoloveni, Măţău, Ştefăneşti, Câmpulung şi în locaităţile limitrofe, de la mic, la mare, oamenii s-au strâns în jurul unor flăcări uriaşe, o tradiţie legată de evoluţia calendaristică a naturii. 
 

Sâmedru este considerat patronul păstorilor, iar prin aprinderea flăcărlor, se celebrează moartea şi renaşterea lui. Legendele spun că la "la Sumedru, Dumnezeu încuie pământul": solul intră în iernare şi nu mai rodeşte până în primăvară.

În cele câteva localităţi din Argeş, la marginea satelor, ori printre blocuri,  tradiţia, deşi uşor alterată, se încăpăţânează să meargă mai departe, chiar dacă pe lângă resturi vegetale, oamenii ard acum diverse alte materiale combustibile, incluziv anvelope şi materiale plastice. 

În jurul focurilor, azi-noapte, femeile le-au împărţit copiilor cogrigi, nuci şi mere, iar adulţii au primit câte un păhărel cu vin sau ţuică. La Mioveni, spre exemplu, s-au pregătit şi mâncăruri tradiţionale, din care fiecare a apucat măcar să guste. 

image
image

S-a strigat din toate puterile: "Hai la Folcul lui Sumedru!" şi toată luma a urmărit rugul mare din fiecare focar, pentru că tot tradiţia spune că direcţia în care se prăbuşeste rugul prezice care dintre fetele şi feciorii adunaţi la sărbătoare se vor căsători în anul care vine. Copiii au sărit peste foc, ca să fie sănătoşi, iar tinerii, ca să-şi gasească mai degrabă aleşii.

Bătrânii au plecat acasă cu doi-trei cărbuni din Focul lui Sumedru, pe care i-au împrăştiat prin livezi, ca la anu' să rodească bine pomii. 

image
image
Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri