Consiliul Judeţean Argeş e pe punctul de a pierde “Mecca“ Brătienilor

0
0
Vila Florica - "Mecca" Brătienilor
Vila Florica - "Mecca" Brătienilor

O nouă comisie de negociere ar trebui să rezolve în câteva zile ce n-a făcut vechea echipă abilitată să poarte negocieri pentru Vila Florica de la Ştefăneşti, acolo unde funcţionează Centrul de Cultură Brătianu. Monument de patrimoniu, retrocedat moştenitorilor, vila Brătienilor este unul dintre cele mai frumoase domenii boiereşti ale ţării, dar şi locul în care celebra familie de liberali a luat decizii istorice pentru România.

La 1 iulie 2015 expiră contractul în baza căruia Centrul de Cultură „Brătianu” funcţionează în vila Brătienilor. 

Moştenitorii Vilei Florica şi ai terenului aferent acesteia au solicitat 3.000.000 euro pentru imobilul care a făcut obiectul retrocedărilor şi în care Consiliul Judeţean Argeş a investit, de-a lungul anilor, sume impresionante. Comisia judeţeană care a negociat cumpărarea Vilei Florica nu a fost dispusă să ofere decât jumătate din preţul cerut de proprietari.

Cert este că respectiva comisie nu s-a întâlnit decât o dată cu moştenitorii. Timpul s-a scurs, perioada de folosinţă expiră, iar Consiliul Judeţean e, acum, la mâna noilor proprietari, cu speranţa realizării unei înţelegeri în baza căreia activitatea Centrului de Cultură Brătianu să mai poată continua la Florica. În caz contrar, activitatea centrului va fi mutată în altă parte. CJ Argeş asigură însă că niciunul dintre cei 25 de angajaţi ai Centrului Brătianu nu îşi va pierde locul de muncă. 

Clădire-simbol a Argeşului

Vila Florica de la Ştefăneşti este locul de care-şi leagă numele cea mai importantă dinastie de oameni politici români. Edificiul este opera lui Ion C. Brătianu şi a fiului său, Ion I. C. (Ionel) Brătianu. Acesta din urmă este, de altfel, şi cel care a desăvârşit conacul şi domeniul boieresc a cărui poveste a început în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate. La Vila Florica, deschisă pentru vizitatori, s-au luat unele dintre cele mai importante decizii politice pentru România, iar domeniul de la Ştefăneşti a fost inclusiv loc de convalescenţă pentru Regele Carol I. 

Familia Bratianu

Monument de patrimoniu

Clădire de patrimoniu, Vila Florica este administrată de Consiliului Judeţean (CJ) Argeş. Clădirea a fost retrocedată moştenitorilor în anul 2013, iar Ministerul Culturii a trebuit să hotărască în cei doi ani dacă o va cumpăra de la aceştia. Numai că Ministerul şi-a declinat dreptul de preemţiune. În schimb, CJ şi-a exprimat dorinţa de a o cumpăra mai ales că, din 2004, aici au fost investite sume consistente. O dorinţă care însă nu prea s-a văzut în negocieri, fiindcă între reprezentanţii Consiliului Judeţean Argeş şi moştenitorii Vilei Florica n-a existat decât o întâlnire.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite