Un zimbru impunător, filmat la masă într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO

0
Publicat:

Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, are în Parcul Natural Vânători Neamț toate condițiile de hrană și adăpost. Este „la el acasă”, după ce specia a fost reintrodusă în urmă cu câteva decenii.

Un exemplar frumos a fost filmat recent de  specialiștii Romsilva, iar imaginile au făcut, în câteva zile, mii de vizualizări.

„Un zimbru impunător se hrănește într-o pădure din Parcul Natural Vânători Neamț, fiind surprins într-o filmare de colegul nostru Lică Balmoj.”, a scris Regia Nationala a Padurilor - Romsilva pe Facebook.

Masculul se aproapie de o tonă

Cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul, poate ajunge și la 920 de kilograme.

Femelele au însă o greutate mai mică, între 320 și 640 kg.

Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceștia ating maturitatea”, explică Romsilva.

Zimbrul a fost reintrodus în fauna României și se simte foarte bine

Zimbrul a fost reintrodus în fauna României în anul 1958 (la aproape două secole de la dispariția sa), de către silvicultorii români, prin aducerea, din Polonia, a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka.

Treptat, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț.

Zimbru. FOTO  Captură video Lică Balmoj, Parcul Natural Vânători Neamț
Zimbru. FOTO Captură video Lică Balmoj, Parcul Natural Vânători Neamț

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și Vânători Neamț, cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.

Parcul Natural Vânători Neamţ, singurul loc din România unde zimbrii trăiesc în libertate, în semilibertate şi în captivitate, a primit în urmă cu cinci ani o donaţie consistentă din străinătate: 6 exemplare de zimbri (femele cu vârste de 2 şi 3 ani) au ajuns atunci în rezervaţia din Neamţ provenind de la grădinile zoologice Howletts (două exemplare) şi Port Lympne (1) din Anglia, Fota Wildlife (2) din Irlanda şi Highland (1) din Scoţia.

Parcul Vânători este unul dintre cele 22 de parcuri naţionale şi naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva. Este situat în nordul judeţului Neamţ şi se întinde pe o suprafaţă de 30.018 hectare, din care 26.190 hectare păduri pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.  

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite