Portret/ Teodor Boţu scoate jocurile de calculator în natură
0
Tânărul a înfiinţat primul club de paintball din Piatra Neamţ şi promovează acest mod de distracţie în pădurile din împrejurimile oraşului.
Toţi prietenii şi clienţii sălii de jocuri pe calculatoare la care este administrator îl strigă pe Teodor cu apelativul „Moş“ (scris „Mosh“). „Aşa îmi spuneau partenerii în timpul jocurilor pentru că reacţionam ca ursul Moş Martin, adică mă enervam“, explică amuzat Teodor originea poreclei.
„Cine nu respectă regulile nu primeşte a doua şansă“
A fost atras de calculatoare din anii studenţiei, petrecută la Iaşi, atunci când a început să lucreze într-una din sălile ce se deschisese în oraş. „Aşa am ajuns să învăţ practic calculatorul. Mai târziu, am absolvit şi Facultatea de Tehnologia Informaţiei la «Titu Maiorescu» şi mi-am aprofundat cunoştinţele şi din punct de vedere teoretic“, mai spune Teodor.
În vara lui 2004, tânărul a trăit pentru prima dată experienţa unei partide de paintball, după ce împrumutase echipamentul de la o cunoştinţă. A fost de- ajuns ca să prindă pasiunea sportului cu bile colorate. „Paintball-ul este la graniţa dintre sport şi distracţie. Are două ramuri care se practică: woodball-ul, adică jocurile în pădure şi speedball-ul, care se organizează în zone urbane, cu obstacole artificiale“, povesteşte tânărul.
De aproape doi ani, Teodor organizează periodic partide de paintball în diferite locaţii din jurul oraşului, după ce şi-a achiziţionat echipamentele speciale: combinezoane, căşti, pistoale şi bile cu vopsea. „Jocul are reguli foarte stricte, care nu permit accidentarea. La început se face instructajul şi cine nu respectă regulile sau nu dă dovadă de fair-play nu mai este primit a doua oară“, spune Mosh.
„Război“ colorat în pădure
Partidele de paintball se desfăşoară în pădurile din împrejurimile oraşului. „Nu se poate compara cu paintball-ul din spaţiile artificiale, unde jucătorii sunt limitaţi. În pădure ai libertate, poţi face diferite strategii şi niciun joc nu seamănă cu altul“, susţine pietreanul.
Teodor recunoaşte că sportul cu bile colorate aduce oarecum cu jocurile de calculator pe care le practica în reţea cu prietenii. „Se scoate joaca de pe calculator în aer liber. Aş prefera ca sălile să fie goale, iar tinerii să practice sporturile în natură“, spune jucătorul.
Mosh promovează jocul de paintball ca o metodă de relaxare după o săptămână încărcată de muncă. „În clubul nostru vin în general tineri activi, care au împlinit deja vârsta de 18 ani, dar am avut şi cereri din partea unor oameni maturi, care au diverse profesii: ingineri, doctori sau funcţionari. Toţi vin să se distreze, să-şi consume energia şi pentru adrenalină“, mai spune Teodor. O altă latură pozitivă a pasiunii sale este faptul că după fiecare meci se leagă prietenii, mai toţi membrii clubului cunoscându-se în acest cadru.
Profil
Născut. 1 septembrie 1979, Piatra Neamţ.
Studii. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi.
Familie. Căsătorit, are o fetiţă.
Întrebări şi răspunsuri
La prima vedere, paintball-ul pare un joc violent. Este o percepţie corectă?
Nu este un sport violent pentru că nu presupune contact fizic. Capsula de gelatină umplută cu vopsea nu produce răni pentru că jucătorul e protejat de costum şi mască. O altă temere era pentru copaci sau vegetaţie, care rămân colorate după un meci. Vopseaua este biodegradabilă, iar la prima ploaie se şterg urmele de „război“.
Sunt persoane care percep jocul ca pe o metodă de refulare?
Noi încercăm să promovăm spiritul de fair-play pentru că acest sport nu ţine de răzbunare sau de frustrările jucătorilor din viaţa reală. Ştiu că era o reclamă de genul „dacă vrei să te răzbuni pe şef, ia-l la paintball“, dar această viziune e greşită.
Ce-i place
Lui Teodor îi place să-şi petreacă timpul liber făcând sport sau plimbându-se în natură. „Încerc să compensez orele de muncă cu ieşirile în mijlocul naturii“, susţine pietreanul.
Ce nu-i place
„Nu-mi place pilaful“, spune pe loc Mosh atunci când e chestionat cu privire la preferinţele din viaţa de zi cu zi. De asemenea, nu-i place politica. „Nici nu mă mai uit la televizor pentru că dau tot timpul de talk-show-uri cu subiecte politice“, precizează Teodor.