Poduri pericol public din Neamţ, vechi de jumătate de veac. Proiect european pentru reabilitarea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte a podului de peste Cuiejdi, la Piaţa Centrală, s-a prăbuşit în august anul trecut FOTO ŞtiriNeamţ.ro
O parte a podului de peste Cuiejdi, la Piaţa Centrală, s-a prăbuşit în august anul trecut FOTO ŞtiriNeamţ.ro

După prăbuşirea poduluide peste Siret, la Luţca, Primăria Piatra Neamţ a prezentat cum vor fi reabilitate sau construite alte edificii similare din oraş, graţie unui proiect european.

Prăbuşirea podului de peste Siret, la Luţca, pe data de 9 iunie 2022, la doar şase luni de la terminarea lucrărilor de reabilitare care au costat aproape 2 milioane de euro, a readus în actualitate problemele cu care se confruntă alte astfel de construcţii de pe întreg teritoriul ţării, care sunt pericol public.

Miercuri, 15 iunie, reprezentanţii administraţiei locale din Piatra Neamţ, după ce au verificat podurile din oraş, au emis o informare referitoare la starea acestora şi la lucrările de reparaţii ce vor fi efectuate printr-un amplu proiect european, în valoare de 18 milioane de euro, care prevede şi reabilitări de străzi. Trei dintre poduri, vechi de peste jumătate de secol, vor fi reconstruite.

„Podul din zona Pieţei Centrale, construit în 1965, este inclus în proiectul de regenerare a coridorului de mobilitate Bulevardul 9 Mai - Strada Leonida. Vor fi efectuate reparaţii la nivelul infrastructurii, cu mortar armat de înaltă rezistenţă. Va fi refăcut şi carosabilul existent, aceasta fiind amenajat pentru a asigura o lăţime pentru trei benzi de circulaţie şi un trotuar de doi metri“, a declarat primarul Andrei Carabelea. 

Pe lângă reabilitarea acestui pod, va fi construit unul nou, care va avea o bandă de circulaţie şi un trotuar de doi metri. Contractul de execuţie a fost semnat pe 3 iunie, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat astăzi, 15 iunie 2022. Lucrările pe întregul tronson vor fi finalizate până la încheierea termenului de 18 luni. Probleme sunt şi la podul construit în 1972, în faţa Spitalului Judeţean, în cea mai aglomerată intersecţie din oraş. 

În urma unei expertize tehnice, concluzia a fost că trebuie construit altul. El va fi pe amplasamentul celui vechi. Şi în acest caz, contractul de execuţie a fost semnat astăzi, estimându-se că va fi gata în circa opt luni. 

Alte lucrări, dar cu finanţare de la bugetul local, sunt prevăzute la puntea pietonală de la ştrand, care este construită peste albia Bistriţei. Va fi înlocuită podeaua din lemn, parapeţii de protecţie, toroanele şi montanţii. 

La fel stau lucrurile şi în cazul construcţiilor pietonale care traversează râul Cuejdi, expertizele tehnice fiind deja realizate. Peste râul Bistriţa, în zona Căprioara, care face legătura cu ştandul din Piatra Neamţ şi Baza Hipică, va fi construit un pod rutier nou, finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny“, iar cel existent va fi amenajat ca zonă pentru ciclism şi de promenadă.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Rugăciunea pentru elevi, la examene, a arhiereului Ioachim: „Înţelepţeşte-i cugetul şi mintea“

Concluzii amare după o campanie de sterilizare. „Au maşini de mii de euro, dar nu dau 10 lei pentru câinii lor“

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite