Glume proaste cu efect penal. Românii care au ajuns, fără să vrea, infractori cu cazier

0
Publicat:

Mai multe anchete penale înregistrate în ultimii ani în județul Neamț arată cât de scurtă este distanța dintre o farsă reușită și o infracțiune. Autorii glumelor proaste s-au ales cu dosare penale.

Două tinere au dosare penale după ce au furat, răspunzând astfel unei provocări FOTO Poliția Română
Două tinere au dosare penale după ce au furat, răspunzând astfel unei provocări FOTO Poliția Română

Apetența pentru farse și bășcălie a românilor nu are tot timpul efectul scontat – acela de a stârni amuzamentul - iar de multe ori lucrurile degenerează în sfera penalului. Au simțit-o pe pielea și pe cazierul lor, în ultimii ani, mai mulți locuitori ai județului Neamț, care deși nu au avut intenția de a săvârși o infracțiune s-au pomenit, prin ricoșeu, protagoniștii unor dosare penale.

Așa au aflat, prin intermediul oamenilor legii, că o glumă proastă sau cu final imprevizibil poate să se transforme lejer în infracțiuni precum vătămarea corporală gravă, tentativa de omor, furtul sau înșelăciunea. Toate pedepsite drastic de legile penale, inclusiv cu închisoarea.

La un pas să-și ucidă, „în glumă”, cel mai bun prieten

Într-o astfel de situaţie a ajuns un nemțean de 62 de ani, din comuna Rediu, care s-a jucat cu o brichetă exact când nu trebuia. Anul trecut, Alexandru Olaru a fost condamnat la doi ani şi șase luni de închisoare, pentru tentativă de omor.

De asemenea, inculpatul trebuie să achite 51.000 de lei către Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, cu titlu de cheltuieli medicale făcute cu tratarea victimei, Ioan Mereuţă, un consătean de aceaşi vârstă, dar şi 41.000 de lei prietenului pe care era să-l ucidă.

Fapta s-a petrecut în seara de 27 octombrie 2020. Cei doi s-au întâlnit la un bar din localitate. Între ei nu erau tensiuni de nici un fel, cunoscându-se de foarte multă vreme și fiind foarte buni amici. După ce s-au întreținut cordial ceva timp, Olaru a avut o idee neinspirată.

A luat de pe masa din cârciumă alcoolul sanitar destinat dezinfectării mâinilor şi l-a turnat pe hainele amicului. Apoi s-a jucat cu o brichetă, ameninţând că o va aprinde. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întâmple s-a petrecut. Victima a devenit o torţă vie - după ce vaporii de spirt medicinal s-au aprins de la scânteile brichetei - suferind arsuri pe 30% din suprafaţa corpului. A urmat o lungă spitalizare.

Provocare stupidă pe TikTok

Tot din cauza unei glume proaste, două tinere nemţence au dosare penale după ce au fost prinse la furat într-un magazin. La anchetă, ele au declarat că nu aveau intenţia de a sustrage cosmetice, ci că totul era o probă de curaj.

Ele încercau să ducă la capăt o provocare primită de la niște prietene prin aplicaţia TikTok. Au furat bunuri în valoare de fix 2.100 de lei, aceasta fiind, de altfel, parte din cererea stupidă acceptată de la „prietenii” de pe reţeaua de socializare. O altă condiție: trebuiau să se filmeze furând.

„În urma activităţilor desfăşurate a reieşit că o minoră de 16 ani şi o tânără de 19 ani, ar fi sustras din magazin mai multe produse cosmetice“, transmitea, pe 7 octombrie 2022, Poliţia Neamţ. Acest caz demonstrează că mediul virtual poate fi extrem de dăunător, dacă nu se face diferenţa între care dintre experienţe sau provocări sunt în limitele legale şi care nu.

Poliţiştii, „țintiți” cu pizza de o glumă proastă

Chiar şi poliţiştii din Piatra Neamţ au fost, acum câţiva ani, ţinta unei glume proaste. Câţiva dintre ei anchetau un jaf la o casă de pariuri din centrul oraşului şi la un moment dat s-au trezit cu mai multe cutii cu pizza trimise lor, deşi numai de mâncat nu le ardea la acel moment, realizând că cineva şi-a bătut joc de ei.

Au efectuat cercetări şi au stabilit că autorul era un angajat de la un restaurant din apropiere, care s-a distrat urmărind reacţia poliţiştilor care trebuiau să achite comanda.

Tânărul a fost identificat, chiar dacă între timp aruncase cartela telefonului de pe care sunase pentru comandă. A fost acuzat de înşelăciune în dauna pizzeriei de la care a cerut produsele, dar fără să achite contravaloarea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite