Terminalul intermodal din Oradea, finalizat mai devreme cu șapte luni. A costat 73 milioane de lei din bani europeni FOTO

0
Publicat:

Terminalul intermodal din Oradea, realizat din fonduri europene lângă staţiei CFR Episcopia Bihor, a fost inaugurat cu șapte luni mai devreme de data stabilită. Primul tren încărcat cu mărfuri a şi sosit din Olanda.

Terminalul intermodal de la Oradea este operaţional. Foto: Routier European Transport
Terminalul intermodal de la Oradea este operaţional. Foto: Routier European Transport

Primul tren încărcat cu mărfuri a şi sosit zilele trecute, din Olanda, la terminal, unde bunurile au fost descărcate și mutate pe TIR-uri pentru a fi transportate mai departe, la destinație.

Trenul a fost reîncărcat cu mărfuri din România trimise spre Europa de Vest.

Pe bani europeni

Terminalul intermodal a fost construit de Primăria Municipiului Oradea, printr-o investiție de 73,2 milioane de lei cu TVA inclus, din care 48,1 milioane de lei cu TVA au fost primiți printr-o finanțare europeană, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Investiţia s-a făcut pe un teren de 14,5 hectare şi cuprinde două linii ferate de câte 700 metri, cu acces la reţeaua feroviară naţională, pentru transferarea mărfurilor de pe cale feroviară pe cale rutieră și invers, platforme de încărcare şi descărcare ale bunurilor plus infrastructura de reţele necesară unei activităţi de transbordare.

Terminalul intermodal este operat de o asociere formată din Routier European Transport din judeţul Cluj şi compania olandeză Cabooter Intermodal BV, asociere care a câștigat licitația derulată de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea pentru închirierea platformei pe o perioadă de zece ani. Asocierea plăteşte, anual, o chirie de 301.000 euro, plus TVA, iar cele două companii şi-au asumat investiţii în valoare de 2,48 milioane euro în funcționalizarea acestuia.

Primele garnituri de mărfuri au ajuns la Oradea Foto: Routier European Transport
Primele garnituri de mărfuri au ajuns la Oradea Foto: Routier European Transport

A venit primul tren!

De altfel, inaugurarea terminalului a fost anunţată chiar de reprezentanţii Routier European Transport SA.

Compania Routier European Transport SA are plăcerea de a anunța lansarea primului tren din noul terminal de la Oradea. Acest proiect ambițios marchează un moment extraordinar pentru companie și pentru industria transportului intermodal din România. Lansarea acestui terminal reprezintă un pas important în conectarea României cu vestul Europei, facilitând un transport mai eficient și mai rapid pentru bunuri și servicii”, se arată într-un comunicat trimis de către reprezentanții firmei clujene. 

Primul transport feroviar-rutier a fost făcut sâmbăta trecută și a fost de tip „round trip”. Concret, garnitura de tren a călătorit din Venlo - un oraș din sud-estul Olandei, de lângă Germania - până în terminalul Episcopia Bihor. Trenul era încărcat cu 40 de remorci intermodale și cutii mobile. Vagoanele au fost reîncărcate și au plecat înapoi, la ora 19, spre Venlo, Olanda. 

Pentru început, în terminalul orădean vor ajunge  patru transporturi feroviare. De la Oradea, mărfurile sunt încărcate în TIR-uri și trimise spre destinațiile din România. 

Operatorul are intenţia să colaboreze și cu alți transportatori, punându-le la dispoziție un al cincilea round-trip pe săptămână. De asemenea, terminalul va fi deschis și altor transportatori feroviari, care să vină cu propriile trenuri și să opereze alte rute, existând discuții și cu alți transportatori pe relații ca Oradea-Polonia, Oradea-Italia sau Oradea-Paris.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite