Regia pieţelor scoate la licitaţie lucrarea pentru construcţia parcării supraetajate de lângă tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda contestaţiilor primite din partea locatarilor din zona Tribunalului, proiectul ridicării unei parcări supraetajate, în centrul oraşului, merge mai departe. Deşi rezidenţii se plâng deja de inutilitatea parcării şi de deranjul generat în zonă, autorităţile scot din nou la licitaţie lucrarea.  

Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate RAPAS Oradea intenţionează să achiziţioneze, prin procedura de licitaţie deschisă, serviciul şi lucrarea „Proiectare şi execuţie complex multifuncţional cu parcare supraetajată, în zona tribunalului, Oradea". Durata de elaborare a proiectului tehnic va fi de maximum 30 de zile de la data semnării contractului, iar durata de execuţie a lucrărilor de construcţie va fi de maximum 18 luni de la data emiterii ordinului de începere al lucrărilor. „Durata de decontare este de cinci ani de la data asumată pentru finalizarea execuţiei lucrărilor", a spus Mirela Macra, consilier în cadrul biroului de presă al Primăriei Oradea. Valoarea achiziţiei este de peste 28 de milioane de lei, iar ofertele care nu se vor încadra în această valoare estimată vor fi declarate inacceptabile.  

Proteste

Proiectul a stârnit nemulţumirea proprietarilor din zonă, care se tem că vor fi poluaţi, comparând parcarea cu o imensă „cameră de gazare". „Credem că anumiţi  indivizi sunt mânaţi de mari interese obscure, neinteresându-i suferinţa  şi disconfortul nostru de fiecare zi şi noapte, ci doar profiturile lor cât mai mari, ce le-au întunecat  minţile când  au gândit  o  astfel de  parcare  într-o  zonă în care  atmosfera este sufocată de clădiri de beton, de  mult  praf, de terase zgomotoase şi alarme", a spus Balaci Pascu, reprezentantul asociaţiilor de proprietari numerele 23, 25 şi 27, de pe strada Republicii.

Parcare inutilă
Acesta, alături de preşedinţii de asociaţii Ioan Popa, Francisc Keszeg şi Ernest Komaromi, consideră că dezbaterea publică în cadrul căreia s-a discutat proiectul a fost „un real eşec", simţind că municipalitatea a încercat să-şi impună punctul de vedere, indiferent de părerea populaţiei. „Parcarea este inutilă, întrucât  după ora 15.00 nu mai este activitate în zonă", a spus Balaci. Acesta consideră că lipsa posibililor clienţi este şi motivul pentru care investitorii nu s-au arătat interesaţi să liciteze, pentru a se asocia cu primăria, în acest proiect. În plus, riveranii susţin că amplasarea parcării lângă clădirea Tribunalului, care este monument istoric, ar aduce un prejudiciu de imagine oraşului.

Se judecă pentru garaje
Pentru a face loc parcării supraetajate, primăria a emis somaţii de demolare a celor 44 de garaje din zonă, refuzând să prelungească contractele de închiriere expirate. „Proprietarii au contestat în instanţă notificările de demolare emise de municipalitate", a spus Mirela Macra, consilier în biroul de presă al Primăriei Oradea. Până acum doar un garaj a fost demolat.

Zona cu cea mai mare cerere pentru parcări

Mirela Macra a mai explicat că zona Tribunalului a fost aleasă pentru realizarea parcării supraetajate din cauză că este zona cu traficul cel mai intens, din centrul oraşului. „Este o medie de 57 de maşini pe oră, într-un spaţiu în care sunt concentrate numeroase instituţii publice", a spus Macra.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite