Începe imunizarea populaţiei cu vaccin antigripal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bihorenii se pot vaccina împotriva gripei FOTO Adevarul
Bihorenii se pot vaccina împotriva gripei FOTO Adevarul

Prima tranşă de vaccin antigripal a ajuns în Bihor. Peste 13.000 de doze cu vaccin sunt pregătite să fie distribuite medicilor de familie, care vor începe imunizarea populaţiei chiar de săpămâna viitoare.

De săptămâna viitoare medicii de familie din Bihor vor începe imunizarea populaţiei cu vaccin antigripal. Potrivit dr. Daniela Rahotă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, luni va avea loc distribuirea vaccinului, iar de marţi se va putea începe vaccinarea populaţiei.


Vaccinarea este una dintre cele mai mai eficiente metode de profilaţie împotriva virusului gripal şi a complicaţiilor asociate acestuia. În plin sezon de guturai, medicii recomandă vaccinul antigripal tuturor persoanelor sănătoase, pentru prevenirea îmbolnăvirii.


Conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European pentru Controlul Bolilor, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, gravide, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical.

Codaşi în Europa la imunizare


România se află la coada clasamentului în privinţa ratei de vaccinare antigripală a populaţiei generale. Cea pe care o recomandă experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de 20%. Cu un astfel de procent, impactul unei eventuale epidemii de gripă este mult mai redus, susţin specialiştii.


România a avut anul trecut o rată de vaccinare de doar 3%. Este adevărat, însă, că acest procent a fost influenţat de un incident: Ministerul Sănătăţii a retras la începutul anului trecut 350.000 de doze de vaccin din cele un milion achiziţionate (de la Institutul Cantacuzino), din motiv că aveau un grad de eficienţă mai scăzut decât ar fi trebuit. În topul ţărilor europene cu o rată mare de vaccinare se află Olanda, unde nu mai puţin de 75% din populaţie se imunizează împotriva gripei.
 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite