Chirii record pentru comercianţii de flori şi mărţişoare, în Oradea. Cel mai scump loc s-a adjudecat cu 900 de euro

0
Publicat:

Florile şi mărţişoarele i-ar putea „arde” la buzunare pe orădeni anul acesta, căci preţul chiriilor pentru locurile de vânzare a mărţişoarelor de 1 Martie şi a florilor de 8 Martie a explodat în urma licitaţiei organizate de Primăria Oradea.

Comercianţii au supralicitat pentru amplasamentele din cartiere.
Comercianţii au supralicitat pentru amplasamentele din cartiere.

Unele tarife au crescut chiar şi de 150 ori - de la 5 lei/mp la 753 lei / mp, pentru vânzarea de flori pentru 8 Martie şi de 110 ori - de la 5 lei pe metrul pătrat la 551 lei/mp - pentru închirierea unui loc de vânzare de mărţişoare de 1 Martie.

Topul chiriilor

Cele mai mari chirii sunt de circa 6.600 lei, echivalentul a peste 1.300 de euro, pentru vânzarea de mărţişoare în intervalul 26 februarie - 2 martie, şi de 4.500 lei, echivalentul a 900 de euro, pentru vânzarea de flori în intervalul 7 - 9 martie, ambele într-un cartier de blocuri, în vecinătatea aceleiaşi staţii de tramvai.

De altfel, după cum au arătat reprezentanţii Primăriei Oradea, cele mai căutate amplasamente nu au fost în centrul oraşului, ci în cartiere. Preventiv, municipalitatea şi-a luat măsurile de precauţie ca sumele datorate de comercianţi să şi fie încasate.

„În cazul în care nu plătesc chiria, pierd locul adjudecat, garanţia de participare şi nu mai sunt primiţi timp de trei ani la licitaţiile Primăriei", a spus  directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Locurile pentru care nu s-a plătit chiria în avans vor fi scoase din nou la licitaţie.

Mai ieftin

Spre deosebire de Oradea, în alte oraşe din ţară, comercianţii au tarife mult mai accesibile.

În Timişoara, de pildă, comercianții vor trebui să achite taxa de autorizare pentru spațiul de 2 metri pătrați (83 de lei) și taxa de ocupare a domeniului public (3 lei/mp/zi pentru Piaţa Victoriei, Piaţa Libertăţii, Ceasul Floral, Str. Mărăşeşti și Parcul Copiilor; 2 lei/mp/zi pentru restul orașului).

În Râmnicu Vâlcea, în urma licitaţiilor, cel mai scump loc de vânzare a fost atribuit cu 3.500 lei, în centrul oraşului, iar în Deva, taxa percepută de municipalitate este de 6 lei/mp./zi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite