Tânărul care şi-a transformat visul în afacere: La Folie, un business de patiserie artizanală făurit la Iaşi
0
Alexandru-Alin Flutur, un tânăr antreprenor din Iaşi, a reusit sa reinventeze patiseria, prin lanţul La Folie, un concept de patiserie artizanală cu care a reuşit să demonstreze că pentru a crea un lanţ de localuri de succes nu ai nevoie neapărat de un brand internaţional în spate, ci poţi să faci tu un brand românesc pe care să îţi propui să îl duci în afara ţării.
Alexandru-Alin Flutur a creat lanţul de cafenele La Folie dedicat produselor de patiserie artizanală în Iaşi, iar anul trecut a adus prima cafenea La Folie şi în Bucureşti.
Tânărul antreprenor nu vrea, însă, să se oprească aici. El vrea să creeze un business de referinţă la nivel naţional şi să ajungă pe termen lung să se extindă şi în afara ţării.
Povestea La Folie a început în 2011, pe vremea când Flutur era director într-o companie de consultanţă din Iaşi. Atunci a prins contur ideea unei afaceri dedicate patiseriei artizanale.
„Gurmand din fire, îmi tot puneam intrebarea de ce nu există în Iaşi dulciuri cu adevărat gustoase şi naturale. A urmat o analiză de piaţă din care a reieşit că există clientelă, dar oferta era mult prea slabă şi astfel m-am decis că este timpul să fac o schimbare şi să îmi urmez pasiunea. La începutul lui 2012 am intrat în negocieri cu cei de la Palas Mall care îmi tot sugerau să nu cad tentaţiei unui business nou şi mă sfătuiau să contractez o franciza. Bineînteles că nu mă interesa o franciză, doream să construiesc ceva de la zero, după propriile idei şi gusturi”, povesteşte Alexandru-Alin Flutur (foto).

Într-un final, antreprenorul spune că a ajuns la o întelegere cu reprezentanţii centrului comercial pentru un spaţiu şi a demarat proiectul, „chiar dacă spatiul oferit era izolat de zona cu trafic intens a ansamblului Palas. Probabil oferta de spaţiu făcuta se datora faptului că nu îmi dădeau prea multe sanşe”, spune Flutur.