Articol publicitar

La Iaşi s-a deschis capitala filmului românesc prin Festivalul Serile Filmului Românesc. Zeci de invitaţi, prezenţi la Iaşi până pe 8 mai

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În data de 4 mai 2016 a început cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc. Deschiderea festivalului a fost făcută în prezenţa invitatului special din acest an – actorul Mircea Diaconu.

Deschiderea festivalului a avut loc în Atrium Palas de la ora 12.00, cu anunţarea invitaţilor, cu participarea partenerilor şi a primilor actori sosiţi la Iaşi. Tot în cadrul deschiderii oficiale a avut loc şi lansarea expoziţiei Arhivei Fotografice AGERPRES, unică, în premieră la Iaşi, care poate fi văzută de publicul larg până pe 8 mai, în zona Atrium Palas. Expoziţia cuprinde şi momente importante din viaţa actorului Mircea Diaconu, precum şi momente istorice ale Iaşului vechi.

Filme româneşti pentru toate generaţiile, în cinci zile la Iaşi

Invitaţii din deschiderea festivalului au precizat despre importanţa promovării filmului românesc, dar şi despre atenţia cu care ar trebui să ne îndreptăm spre valorile noastre.

Mircea Diaconu: „Această iniţiativă a studenţilor jurnalişti este absolut remarcabilă, pentru că pune pe masă valorile care ne reprezintă. În zilele de ‪festival‬, o să încerc să fac ce fac de mult: iarna viscolul ascult. O să urmărim împreună filme, pentru că în spatele lor e muncă, viaţă, suferinţe, depozit de emoţie uriaş”.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Preşedintele Consiliului de Administraţie al UPA: De la început am salutat coagularea studenţilor de la jurnalism într-o asociaţie a lor şi am rămas alături de Asociaţia Studenţilor Jurnalişti în toate proiectele pe care le-au conceput şi derulat. Am simţit în acest grup un potenţial extraordinar. UPA rămâne deschisă tuturor iniţiativelor care aduc un bonus cultural Iaşului. Oraşul nostru are nevoie în continuare de asemenea proiecte, trebuie să se califice în continuare drept capitală culturală şi nu doar a României. Felicit organizatorii şi vom fi mereu alături de ei. Să fii partener academic în cadrul unui astfel de festival nu înseamnă doar să ai o siglă pe materialele publicitare, nu înseamnă neapărat bani.  Am reuşit, prin forţa noastră, prin lobby, să convingem oameni care iubesc filmul, actorii, criticii de film din România, oameni care văd în film un act formator al personalităţii umane să se alăture unui proiect frumos”.

Radu Cristian Nema, fotograf oficial al SFR (Rock House Events): „Am avut şansa să cunosc toate personalităţile cinematografiei mondiale, dar respectul meu se îndreaptă către cele româneşti”.

Alexandru Giboi (directorul Agerpres): „An de an, cresc alături de proiecte importante, frumoase şi pozitive, iar cei de la AGERPRES doresc să aducă un plus de valoare societăţii în care trăim”.

Bogdan Stanoevici: „Actorii au fost inventaţi ca să-i bucure pe oameni. Festivalul există pentru că nişte oameni sufletişti au vrut să se vorbească despre cinematografia românească în toată diversitatea ei”.

Liviu Manoliu: „Rolurile mari dau măreţie filmelor, iar cele mici dau viaţă”.

Marius Bodea (managerul Aeroportului Iaşi): ,,O nevoie consistentă în domeniul cinemaului românesc e susţinerea. România reuşeşte cu puţine resurse să ia premii prin actori de mare calibru şi potenţial artistic”.

Mihai Chirica (Primarul interimar al mun. Iaşi): ,,Iaşiul merită şi noi toţi trebuie să fim apropiaţi de cultura românească cinematografică”.

image

Asfalt Tango” la 20 de ani, cu Mircea Diaconu şi emoţiile filmului

Filmul Asfalt Tango a împlinit 20 de ani de la lansare, iar după proiecţia acestuia de la Casa de Cultură a Studenţilor, actorul Mircea Diaconu a stat de vorbă cu cinefilii despre emoţie şi adevăr: „Greu de spus, aşa, într-un cuvânt. Atunci când vizionez un film care îmi place, cum este Asfalt Tango, mă aşez pur şi simplu în scaun şi mă simt deconectat total de tot ceea ce mă înconjoară.”

În cadrul primei zile a Festivalului Serile Filmului Românesc au mai fost lansate: Expoziţia „SFR în imagini (Galeriile La Gard, Copou, deschisă până pe 7 mai), Expoziţia IN MEMORIAM Ana Maria Ungureanu – Nordevară (Foaierul Casei de Cultură a Studenţilor, deschisă până pe 8 mai, expoziţie cu donaţie) şi expoziţia Arta filmului de Ion Bârlădeanu (Muzeul Unirii, deschisă până 22 mai).

De la ora 21.00, la sfârşitul proiecţiei filmului Cel Ales din Grădina Publică Palas au participat şi invitaţii Nicodim Ungureanu, Liviu Manoliu, Bogdan Stanoevici, Cristian Comeagă. Dialogul dintre invitaţi şi ieşeni a urmărit starea filmului românesc şi subiectele tari tratate în scenariile acestora. 

Festivalul continuă până duminică, 8 mai.

Programul festivalului poate fi consultat pe www.festivalsfr.ro. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite