Iaşi: Încurcătura de acte, răgaz pentru şoferii „orbi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia Rutieră Iaşi trebuie să amâne primele confruntări cu şoferii cu handicap. Oamenii legii aşteptau anumite acte pentru a stabili care persoane din judeţ deţin ilegal permise, dar Direcţia de Asistenţă Socială le-a trimis altceva. 

Peste 600 de ieşeni sunt în acest moment suspecţi că au permise auto, deşi suferă de boli incompatibile cu şoferia.

Poliţiştii de la Rutieră puteau începe în această săptămână verificarea primilor 100 de şoferi cu handicap, dar o încurcătură în acte le-a dat planurile peste cap. În loc să trimită Poliţiei Rutiere actele medicale care stabilesc gradul de handicap al ieşenilor aflaţi în vizorul oamenilor legii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a furnizat fişele de ieşire din spital ale acestora.

„Nu sunt suficiente aceste acte. Vom reveni cu o adresă la Direcţie pentru a ni se comunica actele prin care li s-a stabilit persoanelor respective gadrul de handicap“, a spus Mihai Pintilei, şeful Poliţiei Rutiere.

Şi nevăzătorii „au voie“ să conducă

În luna mai, poliţiştii au deschis o anchetă pentru a-i identifica pe cei care, deşi suferă de boli care-i pot transforma în pericole publice atunci când se urcă la volan, deţin un permis de conducere valabil. „A fost o listă cu aproximativ 12.000 de persoane cu handicap pe care am trimis-o la Serviciul Permise pentru comparare. Din acestea, am primit înapoi o listă de 638 de cetăţeni care ar putea deţine ilegal permisul auto“, a mai explicat comisarul-şef Mihai Pintilei.

33 de nevăzători conduc la Botoşani

Şi în judeţul Botoşani, au fost depistate 486 de persoane cu permis, deşi boala  de care suferă nu le permitea să conducă.

Aceştia suferă de boli grave, iar printre aceştia se află şi 33 de nevăzători gradul I şi 123 gradul II. Alte câteva  zeci de persoane au handicap mental sau psihic.

Printre deţinătorii de permise identificaţi la Botoşani sunt şi persoane cu deficienţe de auz şi cu handicap fizic.

Afecţiuni incompatibile cu şoferia
- aritmia severă;
- insuficienţă renală severă ireversibilă;
- diplopia (perceperea dublă a unui obiect);
- epilepsie;
- afecţiuni neurologice severe;
- anomalii ale sistemului locomotor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite