Spovedania ucigaşului condamnat la moarte în comunism: Chinezul, omul care a terorizat Deva anilor '80, prins după ce şi-a cheltuit prăzile cu lăutarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Trifan, supranumit Chinezul, unul dintre celebrii criminali din anii 1980, a sfârşit împuşcat de autorităţi, după ce a ucis doi oameni nevinovaţi, din Deva. Avea 32 de de ani, în vremea crimelor şi o activitate infracţională impresionantă: zeci de jafuri, furturi şi tâlhării. Totuşi, Chinezul a fost prins pentru că a preferat să ducă o viaţă de lux, folosind banii victimelor ucise şi prădate.

Două crime săvârşite la mijlocul anilor 1980 au tulburat comunitatea din Deva, iar autorul lor, supranumit Chinezul, a devenit un personaj sinonim cu teroarea. Doi bătrâni au murit în chinuri, iar ucigaşul era de negăsit, pentru o perioadă. În timp ce autorităţile îşi foloseau toate mijloacele pentru a-l identifica pe Vasile Trifan (Chinezul), acesta îşi petrecea ultimele zile de libertate în petreceri de lux în restaurantele din municipiu, plătite cu averile obţinute de la victimele ucise sau jefuite.

Scenele crimelor comise de Vasile Trifan seamănă până la un punct cu povestea dramatică din celebrul roman "Crimă şi Pedeapsă", de Feodor Dostoievski. Într-o dimineaţă de iulie 1985, bărbatul de 31 de ani a intrat în casa a doi bătrâni din Deva şi i-a ucis cu sânge rece pentru a-i jefui de averea păstrată într-un dulap.

În dimineaţa de 19 iulie, 1985, bărbatul de 31 de ani a intrat în curtea soţilor Rusu, care locuiau într-o casă pe fosta stradă 6 Martie din Deva, cu intenţia de a-i jefui pe cei doi locatari. A sunat mai întâi la uşă, însă nimeni nu i-a răspuns, deoarece soneria nu se auzea în camera în care se aflau cei doi bătrâni. “Chinezul”, aşa cum era poreclit Vasile Trifan, a dat un ocol casei şi a intrat pe fereastra deschisă a unei încăperi. A fost surprins însă de proprietara casei, Lucreţia Rusu.

„Am început să o lovesc cu pumnii în mai multe regiuni ale corpului, în abdomen, în piept, în cap. Femeia a căzut şi şi-a pierdut cunoştinţa. După asta, am continuat să caut lucruri de valoare şi bani”, a mărturisit Vasile Trifan, în declaraţia dată anchetatorilor, păstrată în arhive. În larma creată, şi-a făcut apariţia Viorel, soţul femeii. A fost atacat de tânăr.

„L-am lovit foarte puternic în faţă cu pumnul  încât l-am proiectat la o distanţă de trei metri şi a căzut pe coridor peste câteva lemne care se aflau acolo. Pe urmă, l-am cărat într-o cameră şi l-am lăsat acolo”, declara criminalul, în dosarul păstrat la arhive. Furia agresorului a fost întreruptă de zgomotul soneriei.

O lăptăreasă putea împiedica tragedia

O lăptăreasă a apărut la uşa familiei Rusu pentru a le aduce lapte. “Chinezul” a deschis uşa.

„A ieşit un individ cu o roată de automobil în mână. Stătea aplecat peste roată în timp ce vorbea cu mine. Mi-a spus că este un nepot de-al domnului  Rusu şi are ceva de lucru la maşină, iar familia Rusu este la spital”, afirma femeia, ulterior, în declaraţia dată anchetatorilor.

Lăptăreasa a lăsat sticla cu lapte în pragul uşii şi a plecat, iar Trifan s-a întors în camera în care se aflau victimele şi le-a torturat pentru ca acestea să îi spună unde ţin valorile. I-a strivit cu genunchii pieptul bătrânului, iar acesta i-a spus despre banii păstraţi într-un dulap. Din mobilier, Trifan a luat bijuterii, un breloc din aur de 10.000 de lei şi suma de 15.000 de lei. A părăsit locuinţa, lăsându-şi victimele în agonie. Câteva ore mai târziu lăptăreasa s-a întors şi a observat sticla de lapte, în acelaşi loc, neatinsă. A intrat în locuinţă şi i-a găsit doi bătrâni.

„Domnul Rusu zăcea în baie, sprijinit de vană, plin de sânge pe faţă. Femeia gemea, fără să poată schiţa nici o mişcare”, a relatat femeia, în faţa anchetatorilor. Cei doi bătrâni au murit la scurt timp: Viorel Rusu - cinci zile mai târziu, în spital, iar soţia sa, în luna octombrie a aceluiaşi an.

image

Viaţa de lux a fostului puşcăriaş
Chinezul a fost prins la o săptămână de la comiterea jafului urmat de crimă. Cheltuise între timp cea mai mare parte din bani şi a continuat seria jafurilor.

Trifan a dat 300 de lei unui cerşetor, apoi şi-a cumpărat un trening nou şi o pereche de adidaşi şi a comandat un costum pentru care a achitat 800 de lei şi 300 de lei drept ciubuc croitorului. Şi-a cumpărat un ceas quarz cu 1.500 de lei şi a devenit client fidel al restaurantelor din Deva, unde consuma coniac Kojak, cumpăra cartuşe de Kent şi se delecta cu muzica lăutarilor, cărora le plătea sume mari să îi cânte melodiile preferate. Între timp, autorul crimelor era căutat, iar comunitatea din Deva trăia în nelinişte cu gândul că acesta ese liber şi poate ataca din nou.

Chinezul a fost prins în seara de 26 iulie 1985, după ce Miliţia a fost informată că în restaurantul “Turist” din Deva un bărbat comandase un meniu de 24 de lei şi a plătit cu o bancnotă de 100 de lei, refuzând să primească restul. A fost ridicat de la masă şi dus la audieri, apoi a fost reţinut şi pus sub acuzare pentru omor deosebit de grav. La reconstituirea faptelor sale, atunci când a fost coborât din maşina Miliţiai, mulţimea furioasă adunată pe strada unde s-au petrecut crimele a fost oprită cu greu de miliţieni să nu îl linşeze pe tânăr.

Condamnat la moarte
În mai 1986, magistraţii l-au condamnat pe Vasile Trifan la pedeapsa cu moartea pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi furt. Recursul său a fost respins de Tribunalul Suprem al Republicii Socialiste România. Prin adresa numărul 9641 din 13 mai 1987, Tribunalul Hunedoara este informat de către Penitenciarul Bucureşti că inculpatul Vasile Trifan a fost executat prin împuşcare la ora 8.30 dimineaţa.

Vasile Trifan s-a născut în 1954 la Piatra Neamţ şi avea o calificare de tâmplar. Prima condamnare a avut-o în anul 1970, la 16 ani, pentru furt. La 32 de ani, „Chinezul” a fost anchetat pentru peste 40 de tâlhării şi furturi, iar cu două luni înainte de a comite crimele din Deva a fost eliberat, după şapte ani petrecuţi în închisoare. Bărbatul locuia în Deva, în apartamentul concubinei sale. Până a fi din nou arestat, a mai comis opt furturi în Deva şi SImeria.


Vă recomandăm şi:

Lucian Hoară, fostul „emo“ care i-a tăiat gâtul iubitei sale, o elevă de 15 ani: „M-am pus în pielea celor care au suferit”

Lucian Hoară (22 de ani), tânărul din Hunedoara care, în 2008, a omorât o elevă din Hunedoara, în vârstă de numai 15 ani, se află în libertate de un an, fiind eliberat după şase ani petrecuţi în închisoare. Fostul adolescent – emo spune că încearcă să ducă o viaţă normală, în timp ce tatăl său afirmă că şi-a căutat de lucru, însă, deocamdată, fără prea mult succes.

Mărturia monstrului care a ucis o elevă şi i-a tranşat cadavrul: Aurel Enea s-a lepădat de Dumnezeu în puşcărie şi a scris o carte despre evoluţia omului

Aurel Enea, unul dintre cei mai sadici criminali ai Hunedoarei, a scris o carte în puşcărie, în speranţa că va fi pus în libertate mai devreme. Volumul se numeşte „Evoluţie vs. Creaţie: 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie” şi cuprinde o serie de observaţii pe care condamnatul le face asupra lumii, unele cu totul şocante.

Copilul abuzat sexual cu un ardei iute, de "mama criminală", va fi despăgubit. Alina Ardeleanu a fost condamnată

Judecătoria Petroşani a condamnat-o pe Alina Ardeleanu, pentru maltratarea unui copil de şapte ani, pe care l-ar fi abuzat sexual, chinuindu-l cu ardei iuţi. Femeia este cercetată şi pentru omor calificat, fiind acuzată că a provocat incendiul care a dus la moartea a trei dintre cei patru copii ai săi. Tot ea a fost cercetată pentru uciderea altor doi copii.

Râmaru de Hunedoara: condamnat după cinci crime, Beniamin Laichici a cerut eliberarea pentru bună purtare

Cel mai "prolific" criminal hunedorean din ultimele două decenii, Beniamin (Jian) Laichici, a depus la Judecătoria Timişoara o nouă cerere de eliberare condiţionată. Condamnatul pe viaţă, pentru cinci crime comise într-o singură zi, s-a resemnat apoi, cu situaţia sa.

Cei mai odioşi criminali: Aurel Enea a ucis o adolescentă, a tranşat cadavrul în bucăţi şi l-a aruncat în Mureş

Crima comisă de Aurel Enea în 2007 a fost una dintre cele mai înfiorătoare infracţiuni petrecute în judeţul Hunedoara. Aurel Enea a ucis o adolescentă şi, în încercarea de a şterge urmele, a tranşat cadavrul în bucăţi, le-a aşezat în saci de plastic pe care i-a ascuns. Planul nu i-a reuşit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite