Povestea asasinului Beniamin Jian, care a ucis 5 oameni şi a terorizat România ca să se răzbune pe soţia infidelă. A stat 21 de ani în temniţă, dar cere să fie liber

0
0

La 21 de ani de la cele cinci execuţii comise în decursul câtorva ore, Beniamin Jian, criminalul care între timp şi-a schimbat numele în Beniamin Laichici, are şansa de a fi din nou liber. Bărbatul a fost condamnat iniţial la închisoare pe viaţă, însă a profitat de prevederile legii şi ar putea fi eliberat condiţionat în vara acestui an.

Beniamin Jian a fost considerat unul dintre cei mai odioşi criminali din România ultimelor decenii. Bărbatul de 61 de ani, care între timp şi-a schimbat numele în Beniamin Laichici, are şanse să fie eliberat din închisoare, în acest an, la 21 de ani după ce într-o singură zi a împuşcat mortal cinci oameni.

Condamnatul, cu un cazier bogat şi înainte de ziua de 6 martie 1995, cea în care a început să execute oameni nevinovaţi, va trebui să aştepte până în luna iunie a acestui an, pentru a depune o nouă solicitare de eliberare condiţionată.

Cele mai recente cereri i-au fost respinse pe rând de Judecătoria Timişoara şi Tribunalul Timiş. Iniţial, magistraţii de la Judecătoria Timişoara au decis că Beniamin Jian putea depune încă o cerere de eliberare condiţionată în luna decembrie a anului 2015.

„Tribunalul Timiş a admis contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, împotriva sentinţei penale nr.1833/2015 pronunţată de Judecătoria Timişoara în dosarul de eliberare condiţionată pe care o desfiinţează parţial cu privire la termenul stabilit pentru reînnoirea cererii şi în consecinţă, cererea de liberare condiţionată va putea fi reînnoită după data de 1 iunie 2016”, informa Tribunalul Timiş. Potrivit unor magistraţi, în această perioadă condamnatul trebuie să aibă o conduită ireproşabilă în închisoare, pentru a-şi creşte şansele la eliberare.

Pedeapsa pe viaţă, schimbată cu una mai blândă

Beniamin Laichici a fost condamnat pe viaţă în 1996, la circa un an de la tragediile provocate în Abrud şi Deva. Curtea Supremă de Justiţie a României a definitivat sentinţa în 1998. Primul pas spre eliberarea din închisoare a fost făcut de Beniamin Laichici în martie 2014, când contestaţia împotriva sentinţei de detenţie pe viaţă care a depus-o la Tribunalul Timiş i-a fost admisă. Magistraţii i-au înlocuit vechea condamnare din 1998, pentru infracţiuni de omor deosebit de grav, tentativă la omor deosebit de grav, omor deosebit de grav, lipsire de libertate în mod ilegal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cu pedeapsa închisorii de 25 de ani, pentru aceleaşi fapte. Pe vechiul Cod Penal era prevăzut ca la vârsta de 60 de ani condamnaţii să poată face o cerere de schimbare în 25 de ani a unei condamnări pe viaţă. În Noul Cod Penal se prevede ca în cazul persoanelor condamnate la detenţie pe viaţă, atunci când împlinesc 65 de ani în timpul executării pedepsei, această pedeapsă să poată fi înlocuită cu una de 30 de ani de detenţie. Beniamin Jian a beneficiat de prevederile vechiului Cod Penal.

După comutarea pedepsei, bărbatul a depus mai multe cereri de eliberare condiţionată, unele considerate nefondate de magistraţi, însă cea mai recentă dintre ele, în care tribunalul a considerat că poate fi reînnoită în vara  anului 2016, îi dă speranţe la libertate.

image

Crimele odioase
Crimele comise de Beniamin Laichici au fost motivate de acesta din dorinţa de răzbunare. Părăsit de soţia sa la începutul anului 1995, bărbatul s-a dezlănţuit împotriva ei, a familiei şi a apropiaţilor acesteia. Potrivit propriilor relatări, Beniamin Laichici provenea dintr-o familie de angajaţi ai Securităţii din timpul regimului comunist. Avea însă un cazier bogat, cu mai multe condamnări pentru infracţiuni grave de violenţă şi escrocherii, iar problemele din trecutul său şi comportamentul bărbatului au înspăimântat-o pe femeie, care a încercat să se ascundă de el.

Cu gândul că soţia Dorica îl înşela cu şeful firmei de pază la care lucra, Beniamin Laichici a împrumutat o armă de vânătoare de la un coleg de serviciu, iar în 6 martie 1995 s-a deplasat cu un taxi până la Abrud, unde locuiau cumnaţii săi. L-a ucis pe unul dintre ei, Marin Gherasim Sicoe, şi pe un vecin al acestuia, Ioan Tuhuţ. În seara în care a ajuns în Abrud, i-a cerut taximetristului să îl aştepte în maşină timp de o oră şi jumătate. S-a deplasat apoi la locuinţa lui Florin Sicoe, având arma ascunsă în pardesiu. L-a găsit pe acesta împreună cu un vecin şi i-a sechestrat pe amândoi.

„Sub ameninţarea armei, Jian Beniamin i-a condus pe cei doi în direcţia unde era situată gospodăria indicată, trăgând, în prealabil, un foc de armă, în aer, în semn de averisment. După parcurgerea unei părţi din drum, Jian Beniamin i-a cerut lui Florin S. să-l strige pe fratele său, care s-a deplasat apoi spre ei. Jian Beniamin i-a condus apoi pe cei trei în bucătăria de vară, tot sub ameninţarea armei, unde la scurt timp a deschis focul acupra celor trei victime. Marin S. şi Ioan T. au decedat pe loc, însă Florin S. a reuşit să se salveze, punând o valiză de lemn în dreptul geamului ce despărţea bucătăria de cerdac, după care a deschis uşa şi a fugit spre locuinţa unui vecin, al cărui fiu a anunţat organele de poliţie”, informau anchetatorii.

Şi-a ucis colegul cu sânge rece
S-a întors apoi în Deva unde s-a întâlnit cu colegul său, Gheorghe Pop, căruia i-a cerut să îi mai lase arma, pentru a comite alte crime. Acesta l-a refuzat, dar a fost ucis cu sânge rece, cu patru focuri de armă. Câteva ore mai târziu, Beniamin s-a prezentat la locul de muncă al soţiei sale, un chioşc din zona gării din Deva. Femeia nu era la lucru, ascunzându-se de mai multe zile de teama soţului ei.

Acolo, Beniamin Jian a împuşcat în cap o tânără care era colegă de serviciu cu soţia sa. „Din raportul de constatare medico-legal rezulta că moartea victimei a fost una violentă datorându-se distrucţiei cerebrale prin plagă împuşcată craniană, leziunile suferite s-au produs prin împuşcare de la mică distanţă”, informau anchetatorii.

Setea de sânge a criminalului s-a potolit după ce a mai ucis cu patru focuri de armă pe Florian Faur, şeful său bănuit de legături amoroase cu soţia sa. Crima a avut loc în plină stradă, în faţa Baroului de Avocatură din Deva, în zona unde victima locuia.

Înarmat, criminalul s-a deplasat la sediul Poliţiei din Deva pentru a se preda. Potrivit relatărilor vremii, Beniamin Jian a ajuns la Poliţie înaintea începerii programului de lucru şi a trebuit să aştepte sosirea la sediu a poliţiştilor. Le-a predat arma şi cele trei cartuşe pe care le mai avea.

În perioada petrecută în închisoare, bărbatul a avut mai multe abateri, însă cu timpul şi cu gândul la apropierea zilei care ar putea să îi aducă eliberarea nu a mai creat probleme.


Vă recomandăm şi:

Soarta groaznică a Alexandrei David, eleva tranşată de un criminal sadic. De ce a fost înfometată crunt înainte de a fi omorâtă

Cea mai înfiorătoare crimă petrecută în ultimul deceniu în Hunedoara a avut loc în decembrie 2007: Alexandra David, o adolescentă din Petroşani, a fost ucisă, iar cadavrul ei a fost ciopârţit în mai multe bucăţi şi aruncat în apele Mureşului. Criminalul a fost găsit, însă nu a recunoscut vreodată comiterea atrocităţilor.

Noaptea crimelor odioase comise de studentul nebun de gelozie: mărturia stranie a condamnatului la moarte care a spintecat o familie

Una dintre cele mai înfiorătoare tragedii petrecute în anii 1970 în judeţul Hunedoara a avut loc în Petroşani. În noaptea de 1 spre 2 martie 1979, un student a ucis o familie întreagă, după ce s-a certat cu iubita. Claudiu Ghiţulescu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, după ce a mărturisit crima şi s-a predat Miliţiei.

Lucian Hoară, fostul „emo“ care i-a tăiat gâtul iubitei sale, o elevă de 15 ani: „M-am pus în pielea celor care au suferit”

Lucian Hoară (22 de ani), tânărul din Hunedoara care, în 2008, a omorât o elevă din Hunedoara, în vârstă de numai 15 ani, se află în libertate de un an, fiind eliberat după şase ani petrecuţi în închisoare. Fostul adolescent – emo spune că încearcă să ducă o viaţă normală, în timp ce tatăl său afirmă că şi-a căutat de lucru, însă, deocamdată, fără prea mult succes.

Mărturia monstrului care a ucis o elevă şi i-a tranşat cadavrul: Aurel Enea s-a lepădat de Dumnezeu în puşcărie şi a scris o carte despre evoluţia omului

Aurel Enea, unul dintre cei mai sadici criminali ai Hunedoarei, a scris o carte în puşcărie, în speranţa că va fi pus în libertate mai devreme. Volumul se numeşte „Evoluţie vs. Creaţie: 33 de argumente în favoarea teoriei ştiinţifice a apariţiei vieţii prin evoluţie” şi cuprinde o serie de observaţii pe care condamnatul le face asupra lumii, unele cu totul şocante.

Copilul abuzat sexual cu un ardei iute, de "mama criminală", va fi despăgubit. Alina Ardeleanu a fost condamnată

Judecătoria Petroşani a condamnat-o pe Alina Ardeleanu, pentru maltratarea unui copil de şapte ani, pe care l-ar fi abuzat sexual, chinuindu-l cu ardei iuţi. Femeia este cercetată şi pentru omor calificat, fiind acuzată că a provocat incendiul care a dus la moartea a trei dintre cei patru copii ai săi. Tot ea a fost cercetată pentru uciderea altor doi copii.

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite