Pesta porcină africană loveşte crunt în judeţul Hunedoara. Aproape 10.000 de porci vor fi sacrificaţi

0
0
Foto: ARHIVĂ
Foto: ARHIVĂ

Mii de porci vor fi sacrificaţi din cauza pestei porcine africane, în judeţul Hunedoara. Una dintre cele mai mari ferme de porci din România va rămâne fără animale.

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o fermă din Turdaş, iar circa 10.000 de animale vor fi sacrificate.

Focar de pestă porcină africană în judeţul Hunedoara. Cinci porci mistreţi, infectaţi cu virusul mortal

Pestă porcină africană la un mistreţ ucis pe un fond de vânătoare din judeţul Hunedoara

Focarele de pestă porcină africană din zona Călanului au fost stinse. Boala a fost depistată la 25 de animale

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a transmis vineri, un comunicat, despre situaţia de la ferma din Turdaş.

„Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Hunedoara informează că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, în data de 21 septembrie 2021, în baza buletinului de analiză emis de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală IDSA Bucureşti. În data de 22 septembrie 2021, la Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Hunedoara (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Turdaş, judeţul Hunedoara, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Carcasele porcilor morţi sau ucişi şi toate materialele din incinta exploataţiei vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale ”, a informat DSVSA Hunedoara.

Groapă comună pentru porci

Mai mulţi localnici din zona Orăştiei au reclamat faptul că autorităţile au dispus îngroparea porcilor sacrificaţi pe o păşune din apropierea fermei din Turdaş, unde pasc oile şi fără a fi consultaţi.

„Stimaţi locuitori au Orăştiei sunteţi de acord că vizavi de fabrica Pernat şi Elis, lângă Arsenal Park şi Chimica sa fie îngropaţi 10.000 porci morţi de la Ferma Turdaş: Pe la lângă faptul că lunar ne spreiază cu pişălăul din fose pus de marii fermieri gratis pe terenurile lor toată zona acum ne-o transforma in cimitir cu porci infestaţi? Dacă nu sunteţi de acord vă aştept în păşunea Pricazului să ne opunem acestor abuzuri, la care autorităţile concură fără a publica la primăria Turdaş avizele de mediu să ştim şi noi cetăţenii din zonă şi să ne opunem legal”, a reclamat Ileana Voina, într-o postare pe pagina de Facebook.


Video cu zona unde vor fi îngropaţi porcii. SURSA: Ileana Voina / Facebook

„Există o groapă autorizată unde vor fi îngropaţi, avem autorizaţii de la toate instituţiile competente. Sunt în jur de 10.000 de capete”, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, potrivit ziardehunedoara.ro.

A fost instituită o zonă de protecţie care cuprinde localităţile: Turdaş, Turmaş,Mărtineşti, Pricaz şi ferma din localitatea Turdaş.

„DSVSA Hunedoara solicită sprijinul şi înţelegerea unităţilor administrativ teritoriale, a cetăţenilor şi a operatorilor economici pentru respectarea măsurilor care se impun, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA)”, arată comunicatul DSVSA, semnat de directorul executiv Lucian Laurenţiu Josan.

Mai puteţi citi şi:

Localnicii din Petroşani, alertaţi după ce un urs a coborât pe străzi şi ar fi atacat animale din gospodării

Primele concluzii oficiale în cazul ursului găsit mort în judeţul Hunedoara: a murit de foame şi de sete

Unde a dispărut Baloo, vedeta staţiunii Straja. Ursul veteran nu a mai fost văzut de la începutul anului

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri