Experţii INSEMEX Petroşani participă la ancheta incendiului de la ATI Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ISU Neamţ
FOTO ISU Neamţ

Specialiştii în incendii de la INSEMEX Petroşani participă la ancheta începută în urma tragediei din Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Secţia ATI a fost mistuită de foc, 10 pacienţi imobilizaţi la pat, iar alţi 7 oameni, printre care şi medicul de gardă, sunt răniţi.

Angajaţii Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Mineră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani s-au deplasat spre Piatra Neamţ, unde vor cerceta cauzele producerii tragediei din spitalul judeţean, unde 10 pacienţi infectaţi cu COVID-19 au murit în urma unui incendiu. Aceştia sunt la faţa locului, a confirmat directorul INSEMEX, Arthur Găman, pentru adevarul.ro.

Sâmbătă, 10 pacienţi cu Covid-19, toţi imobilizaţi la pat, şi-au pierdut viaţa, iar alţi şase, dar şi medicul de gardă care a încercat să salveze un bolnav au fost răniţi, în urma unui incendiu izbuncit în secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ, unde erau internaţi 17 pacienţi. 

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaşii de Urgenţă, incendiul de la secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, a fost anunţat în jurul orei 19:00, iar la sosirea pompierilor se manifesta cu flacără şi degajări mari de fum, la secţia ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului. 

„Prioritatea echipajelor de intervenţie a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgenţă a pacienţilor, precum şi pentru stingerea incendiului, pompierii au acţionat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât şi din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale. Ulterior acestei operaţiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului. Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat”, a transmis IGSU.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienţilor evacuaţi şi care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamţ, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Leţcani, Judeţul Iaşi. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple şi 2 unităţi de terapie intensivă mobilă. Printre persoanele afectate în urma incendiului se află şi medicul de gardă”, se arată în comunicatul IGSU.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Lucian Micu, managerul Spitalului din Piatra Neamţ: Pacienţii au fost mutaţi de la etajul 3 la etajul 2 în spaţii deja amenajate, pe circuite aprobate de DSP

MApN: „Transferul în Belgia al medicului rănit, realizat în condiţii speciale“

Pompierii, despre dezastrul ATI Neamţ: „Oameni mulţi în interior, vizibilitate scăzută din cauza fumului“


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite