Pompierii, despre dezastrul ATI Neamţ: „Oameni mulţi în interior, vizibilitate scăzută din cauza fumului“

0
0
Sursa Facebook Exploziv TV Neamţ
Sursa Facebook Exploziv TV Neamţ

ISU Neamţ a detaliat modul în care s-a derulat intervenţia la incendiul de la Spitalul Judeţean din Piatra-Neamţ, unde 10 oameni, pacienţi cu Covid-19 imobilizaţi la pat, au murit, iar 7 oameni, printre care şi medicul de gardă, au fost grav răniţi.

„Ieri, 14 noiembrie 2020, în jurul orei 19:00, a fost anunţat un incendiu la secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ.

În aproximativ 5 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la faţa locului şi au constatat că incendiul se manifesta cu flacără şi degajări mari de fum, la secţia ATI, în cele 2 saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

Prioritatea echipajelor de intervenţie a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgenţă a pacienţilor, precum şi pentru stingerea incendiului, pompierii au acţionat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât şi din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat *Planul Roşu de Intervenţie*, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale.

Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forţele şi mijloacele de intervenţie au fost suplimentate gradual, la faţa locului.

Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri şi resurse medicale de la ISU Neamţ, ISU Bacău, ISU Iaşi şi SAJ Neamţ, respectiv:

ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple şi 2 ambulanţe SMURD (cu medic)

ISU IS: 2 Autospeciale pentru transport victime multiple şi 2 ambulanţe SMURD (cu medic)

ISU BC - 1 Autospecială pentru transport victime multiple

SAJ Neamţ - 9 Ambulanţe tip B

Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum şi vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acţionând pentru evacuarea pacienţilor din cele 2 saloane.

Ulterior acestei operaţiuni, s-a constatat decesul celor 8 persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte 8 aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului.

Din nefericire, 2 dintre acestea (deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus) au decedat.

Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienţilor evacuaţi şi care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamţ, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Leţcani, Judeţul Iaşi. Cele 6 persoane au fost transportate cu 2 autospeciale de transport victime multiple şi 2 unităţi de terapie intensivă mobilă.

Totodată precizăm că împreună cu acestea a fost transportată şi o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în aşteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistenţă medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iaşi.

Printre persoanele afectate în urma incendiului se află şi medicul de gardă.

În sprijinul lui, s-a luat de urgenţă măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iaşi, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziţie de Ministerul Apărării Nationale şi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar “Regina Astrid” din Bruxelles, medicul urmează a fi transferat în cursul acestei dimineţi, cu o aeronavă pusă la dispoziţie de MApN.

Asistenţa şi echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparţinând UPU- SMURD Bucureşti.

***** 

*Forţe participante la intervenţie*: 140 pompieri, medici şi asistenţi de la ISU Neamţ, SAJ Neamţ, ISU Iaşi, ISU Bacău, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Spiridon Iaşi şi Spitalul Clinic Militar de Urgenţă Iaşi.

*Mijloace implicate* : 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanţe tip B, 4 Unităţi de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Totodată, conform competenţelor, poliţia a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparţinătorii acestora fiind informaţi despre starea de sănătate a pacienţilor şi transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Totodată, au fost derulate şi misiuni de informare a familiilor celor decedaţi.“, transmite ISU Neamţ într-un comunicat postat pe Facebook. 

Pe aceeaşi temă: 

Prefectul de Neamţ: Secţia ATI pentru COVID-19 a fost mutată sâmbătă de la etajul trei la etajul doi, fără informarea DSP. Câteva ore mai târziu a ars 

Nelu Tătaru anunţă că Spitalul Judeţean Piatra Neamţ va trece în coordonarea Ministerului Sănătăţii

Piatra Neamţ


Ultimele știri
Cele mai citite