Cazul cumplit de pe Râul Alb. Activist de mediu condamnat după ce a călcat cu maşina un om de afaceri VIDEO

0
0
Bocea Mihalache, la scurt timp după ce a fost călcat cu maşina. Foto: captură Youtube.
Bocea Mihalache, la scurt timp după ce a fost călcat cu maşina. Foto: captură Youtube.

Activistul de mediu care a călcat cu maşina un om de afaceri care intenţiona să construiască două microhidrocentrale pe Râul Alb şi-a aflat sentinţa.

Dosarul incidentelor grave de pe Râul Alb între un grup de activişti de mediu şi localnici, în urma cărora omul de afaceri Mihalache Bocea a rămas infirm, a ajuns pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

VIDEO - SCENELE AGRESIUNII

Dosarul a fost trimis la instanţa de apel, după ce, recent, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Alin Andrioni, la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru tentativă de omor.

Afaceristul nenorocit pe viaţă de un activist de mediu, în scandalul de la poalele Retezatului, a fost transferat la Viena. Familia se roagă ca el să trăiască

Constructorii microhidrocentralei de pe Râul Alb rămân fără avizul Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului

Familia afaceristului nenorocit pe viaţă, în scandalul de la poalele Retezatului: „Coşmarul nostru nu se mai sfârşeşte”

De asemenea, magistraţii hunedoreni au decis obligarea unei firme de asigurări la plata către Mihalache Bocea a unor despăgubiri de 92.499 euro, 87.918 lei şi 8.589 dolari ca daune materiale şi de 700.000 de euro daune morale, pentru suferinţele pricinuite după ce a fost călcat cu maşina de către Alin Andrioni.

„Inculpatul a acţionat cu forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, întrucât chiar dacă nu a urmărit să pună în pericol viaţa victimei a acceptat producerea acestui prin acroşarea şi târârea victimei cu un autoturism”, se arată în concluziile instanţei de fond. Alin Andrioni a recunoscut comiterea infracţiunilor. De asemenea, a solicitat achitarea. 


Scenele agresiunii, filmate din maşina lui Alin Andrioni, de însoţitoarea acestuia.

 

Dosar soluţionat după şapte ani de la incidente

Duminică, 24 mai 2015, Bocea Mihalache, un om de afaceri care intenţiona să înfiinţeze două microhidrocentrale pe Râul Alb, la poalele Retezatului, a fost călcat cu o maşină de teren condusă de Alin Andrioni, un bărbat din Haţeg care însoţea un grup de activişti de mediu venit să documentezece se petrece la locul unde urma să fie construită una dintre microhidrocentraşe. La scurt timp după sosirea grupului de ecologişti în zona Coroieşti – Râul Alb, a sosit şi Bocea Mihalache, însoţit de alţi cinci bărbaţi.

„În acest context, inculpatul a propus celor care-l însoţeau să plece de la faţa locului. În continuare, inculpatul împreună cu martora Weidinger Gerit au urcat în autoturismul Hyundai Galloper şi au început să filmeze cele întâmplate, inculpatul folosind telefonul mobil iar martora utilizând o cameră video pe care o avea asupra sa. Partea civilă Bocea Mihalache a încunoştiinţat persoanele prezente că se află pe proprietatea sa şi le-a cerut explicaţii cu privire la prezenţa în zonă şi fotografiere. În continuare s-a declanşat un conflict verbal între cele două grupuri, care a degenerat în împingeri”, se arată în rechizitoriu.


Bocea Mihalache, imediat după ce a fost călcat cu maşina.
 

bocea mihalache foto ziia de vest

A trecut cu maşina peste el

Pe fondul declanşării acestui conflict, Alin Andrioni a pornit maşina, încercând să părăsească zona. Afaceristul a încercat să îl oprească, fugind pe lângă maşină şi punând mâna pe capota acesteia.

„Grupul a înconjurat autoturismul inculpatului, însoţindu-l în mers, încercând să determine oprirea acestuia prin îndemnuri verbale, gesturi, lovirea caroseriei şi rabatarea unei oglinzi. În aceste împrejurări, partea civilă Bocea Mihalache a trecut îndeaproape, prin dreapta, prin faţa maşinii conduse de către inculpat, s-a sprijinit cu mâinile pe bull-bar-ul acesteia şi cu pieptul de capota motorului. Autoturismul condus de inculpat şi-a continuat deplasarea pe drumul de servitute, care prezenta denivelări, provocând dezechilibrarea părţii civile care a căzut. În acest context inculpatul şi-a continuat deplasarea trecând peste Bocea Mihalache şi târându-l pe o distanţă de 5-6 metri”, se arată în dosar.

După ce afaceristul a fost călcat cu maşina, ceilalţi membri din grupului acestuia au început să arunce  cu pietre în caroseria maşinii conduse de Alin Andrioni, acesta însă nu a oprit, plecând de la faţa locului. Localnicii s-au răzbunat apoi pe alţi doi activişti de mediu, unul dintre ei fiind Gabriel Păun, pe care i-au agresat. Gabriel Bocea a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la spitalul din Haţeg, apoi la o clinică din Cluj Napoca, iar în urma unei infecţii agravate în spital, care i-a pus în pericol viaţa, a fost internat la o unitate sanitară din Viena.Viaţa i-a fost salvată după mai multe săptămâni de spitalizare. A avut nevoie de 150 – 160 de zile de îngrijiri medicale, însă în urma fracturii de coloană cervicală suferite, a rămas paralizat de la gât în jos.

Proiect contestat de asociaţiile de mediu

Lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Alb au demarat în 2015, după ce Mihalache Bocea obţinuse avizele necesare.

„Proiectul a generat o serie de reacţii din partea unor persoane fizice şi juridice cu activitate declarativă în domeniul protecţiei mediului. Reprezentanţii unor ONG-uri cu activitate în domeniul protecţiei mediului au început o campanie care avea ca scop stoparea construirii celor două microhidrocentrale şi a crescătoriei de peşte. În acest context, Bocea Mihalache şi apropiaţii săi au încercat să împiedice accesul în zona lucrărilor, realizând baraje umane şi auto pentru descurajarea celor interesaţi în obţinerea de informaţii şi imagini despre investiţiile ce urmau a fi efectuate”, se arată în dosar.

În cele din urmă, lucrările au fost oprite din motive de legalitate, în urma plângerilor unor asociaţii de protecţie a mediului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Mărgăritarele de pe tărâmul fermecat. Cele 80 de minuni albastre din inima Parcului Naţional Retezat FOTO

Imagini spectaculoase cu uriaşul baraj din Retezat. Lacul Gura Apelor atinge nivelul maxim după 35 de ani VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

Monumentul dedicat prinţului Rudolf al Austro-Ungariei, venit la vânătoare în Retezat, în 1882 VIDEO

Cum l-a fascinat magia Retezatului pe prinţul Rudolf. Mărturia exploratorului după vânătoarea de urşi în Transilvania

FOTO Oamenii care înfruntau zăpezile din Retezat în anii '30. Imaginile rare cu schiorii care se aventurau pe munte

Paradisul schiorilor goi: imaginile de senzaţie din Retezatul anilor 1960, locul unde alpiniştii primeau botezul muntelui

Coloniile de la barajul Retezat. Ce soartă neaşteptată au avut „oraşele din munţi” ale muncitorilor VIDEO

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

VIDEO Marea transformare a Lacului Gura Apelor. Ce secrete ascundea mega-proiectul din anii '70 care a schimbat soarta Parcului Naţional Retezat

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite