Trageri cu muniție de război și bubuituri în Poligonul Smârdan, lângă Galați. „Populația nu trebuie să intre în panică!“

0
Publicat:

Până la sfârșitul lunii februarie vor fi trageri cu cu muniție de război în Poligonul Smârdan, din Galați. Populația nu trebuie să intre în panică, acestea fiind exerciții militare uzuale, a transmis Prefectura județului Galați.

Trageri cu muniție de război în Poligonul Smârdan FOTO: MApN
Trageri cu muniție de război în Poligonul Smârdan FOTO: MApN

„Ca urmare a adresei transmisă de Garnizoana Galați, Instituția Prefectului – Județul Galați vă informează că, în perioada 12.02.2024 – 29.02.2024, în poligonul Centrului de Instrucție pentru Luptă Smârdan vor fi organizate și executate trageri cu muniție reală după următorul program: 12-16.02.2024, zilnic, în intervalul orar 08:00-20:00; 19 - 23.02.2024, zilnic, în intervalul orar 08:00-20:00; 26 – 29.02.2024, zilnic, în intervalul orar 08:00-20:00”, a transmis Prefectura Galați.

Pe perioada tragerilor este interzis accesul populației, animalelor si vehiculelor în perimetrul poligonului.

De asemenea, trebuie respectate restricțiile de circulație pe drumurile de acces spre poligon și semnificațiile tăblițelor/ panourilor indicatoare ”Trecerea interzisă – Poligon de tragere”.

Populația nu trebuie să intre în panică, acestea fiind exerciții militare uzuale, planificate de Garnizoana Galați”, au precizat autoritățile.

Bubuiturile din poligonul Smârdan îi sperie pe localnici

Bubuiturile provocate de exercițiile militare din poligonul Smârdan, județul Galați, îi sperie pe localnici, care spun că nu mai pot dormi noaptea, iar pe pereții caselor au apărut crăpături.

Localitatea se află lângă Centrul de Instruire pentru Luptă Smârdan, unde, periodic, se efectuează trageri cu muniție de război. Chiar în aceste zile, sute de militari din garnizoanele Focșani, Brăila, Galați București participă la exercițiul Justice Sword 23.II.

Deși sunt obișnuiți cu bubuiturile provocate de trageri, oamenii spun că acestea s-au intensificat de când a început războiul în Ucraina.

Mai grav este că zgomotele puternice din poligon i-a afectat și pe copii. De asemenea, localnicii spun că au fisuri în case, în urma bubuiturilor provocate de echipamentele militare.

Poligon de standard NATO

Poligonul Smârdan, judeţul Galaţi, a fost modernizat recent și adus la cele mai noi standarde NATO, ca urmare a unei investiții cu o valoare estimată de 29.500.000 lei, adică peste 6 milioane de euro, aprobată de Guvern în decembrie 2019.

Poligonul de tragere Smârdan se află în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 kilometri de municipiul Galaţi, pe teritoriul comunei Smârdan. A fost înfiinţat în 1951 şi are o suprafaţă de aproape 10.000 de hectare.

Aici se poate asigura cazarea pentru sute de militari. Acest poligon este omologat pentru exerciţii ale infanteriei, tancurilor, trupelor chimice, precum şi trageri ale aviaţiei. În ultimii ani, la Smârdan s-au derulat exerciţii militare multinaţionale de mare amploare.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite