Șofer amendat de polițiști pentru parcare nelegală, deși era plecat din țară. Ce trebuia să facă Poliția Locală

0
Publicat:

Un bărbat a fost sancționat pentru că și-ar fi parcat mașina pe trotuar, dar a făcut ulterior dovada că la data comiterii presupusei contravenții era îmbarcat pe o navă de pasageri care se afla într-un port din Germania.

Proprietarul mașinii a demonstrat că nu era în țară când a fost sancționat FOTO arhivă Adevărul
Proprietarul mașinii a demonstrat că nu era în țară când a fost sancționat FOTO arhivă Adevărul

Judecătoria Galați a anulat în 3 martie un proces verbal de contravenție întocmit de Poliția Locală din Galați, prin care un șofer a fost amendat cu 700 de lei pentru că își parcase mașina pe trotuar, pe o stradă din Galați.

Decizia instanței nu este definitivă.

Conducătorul auto a fost sancționat pe 8.10.2022 pentru că și-ar fi parcat mașina al cărei proprietar este pe trotuarul aferent pieței de gros situată pe cale Prutului din Galați, îngreunând traficul pietonal în zonă. Aici lucrurile devin interesante.

Bărbatul a contestat amenda în justiție și a dovedit cu acte că, la data la care a fost sancționat, era îmbarcat ca marinar pe o navă de pasageri, care la acel moment se afla într-un oraș-port din Germania.

„Din înscrisurile depuse de petent reiese cu evidență că la data de 08.10.2022 petentul ar fi fost plecat din țară, fiind marinar, iar conform jurnalului de bord al navei, nava cu pasageri pe care era îmbarcat se afla în orașul Wolfsburg”, a constatat judecătorul care a instrumentat cazul.

Unde au greșit polițiștii

„Prin urmare, instanța constată că există un dubiu serios în privința faptului că petentul ar fi săvârșit fapta contravențională de a parca voluntar în loc respectiv, cât timp s-a dovedit proba contrară de către petent, în sensul imposibilității obiective de a se afla în acel loc”, se arată în motivarea deciziei judecătorești.

Este de domeniul evidenței că o altă persoană ar fi putut conduce mașina în lipsa proprietarului, dar polițiștii locali nu au cerut informații deținătorului mașinii, așa cum îi obligă legea, pentru a sancționa pe cine trebuie.

Potrivit reglementărilor legale, proprietarul sau deținătorul legal al autoturismului este obligat să comunice agentului constatator în termen de 15 zile de la solicitare identitatea utilizatorului autovehiculului la data și ora săvârșirii contravenției, însă Poliția Locală Galați nu a făcut dovada solicitării acestor date proprietarului autovehiculului.

„În aceste condiții, în lipsa verificărilor stabilite în sarcina intimatei și făcându-se și dovada de către petent a lipsei obiective de la locul și ora săvârșirii contravenției, conduc la concluzia răsturnării prezumției de veridicitate a procesului verbal de contravenție”, a conchis instanța de judecată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite