Răsturnare de situație în cazul contabilei acuzate că și-a „servit” soțul și soacra, ilegal, cu contracte din bani publici

0
Publicat:

Judecătorii au constatat că ancheta în cazul contabilei acuzate că a devalizat școala unde lucra a fost făcută cu încălcarea competenței de către procurorii anticorupție. Dosarul va fi trimis acum parchetului competent, care va trebui să refacă întreaga urmărire penală.

Instanța a dispus trimiterea dosarului la un alt parchet FOTO arhivă Adevărul
Instanța a dispus trimiterea dosarului la un alt parchet FOTO arhivă Adevărul

Curtea de Apel Galați a stabilit că DNA nu avea competența materială să ancheteze o contabilă din Galați pentru devalizarea școlii la care lucra.

Asta după ce Tribunalul Galați o condamnase inițial pe Felicia Giorgiana Ion Avram  la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și pe soțul ei, Florin Adrian Ion Avram, la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Judecătorii instanței superioare au constatat nulitatea absolută a urmării penale efectuate de DNA, au desființat decizia Tribunalului Galați și au dispus trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA în vederea declinării cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, pentru refacerea urmării penale, a actului de sesizare al instanței şi a sesizării instanței competente.

Anchetatorii o acuză pe Felicia Giorgiana Ion Avram că, în perioada 2013-2014, a încheiat în mod netransparent, neconcurenţial şi cu încălcarea cerinţelor de eficienţă în utilizarea bugetului şcolii gimnaziale nr. 29 din Galați, 5 contracte de achiziţii de produse cu două societăţi comerciale administrate de soţul şi soacra sa, prin care a plătit în total 373.950 de lei. Produsele achiziţionate astfel au fost supraevaluate cu 123.747 de lei faţă de preţul pieţei.

Uși de termopan pe banii școlii

De asemenea, anchetatorii au stabilit că femeia i-a achitat fără drept soţului său, Florin-Adrian Ion-Avram, suma totală de 230.021 de lei, din care 154.422 de lei în plus faţă de suma înscrisă în statele de salarii, reprezentând plata salariului aferent perioadei ianuarie 2010 – ianuarie 2016, cu toate că acesta nu a prestat activitatea de paznic la şcoală pentru care a fost remunerat.

Felicia-Giorgiana Ion-Avram a fost contabilul-şef cu atribuţii de control financiar preventiv în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, iar soţul acesteia, Florin-Adrian Ion-Avram, este administratorul unei societăţi comerciale. 

„În perioada 2010-2016, inculpata Felicia-Giorgiana Ion-Avram, în calitate de contabil şef, funcţionar public cu atribuţii de control în cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 29 Galaţi, la diferite intervale de timp, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea legii, cauzând prin aceasta o pagubă bugetului şcolii respective în cuantum total de 357.269 lei, corelativ cu obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine şi pentru altul”, au stabilit procurorii anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor, în luna septembrie 2013, Felicia-Giorgiana Ion Avram a plătit 3.500 de lei din banii şcolii pentru uşi termopan ce fuseseră montate anterior la domiciliul personal.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite