Litoralul românesc, tărâmul uraganelor. Un expert estimează că fenomenele extreme din Marea Neagră vor fi tot mai dese EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul universitar Eugen Rusu estimează că litoralul românesc va fi lovit în următorii ani de valuri cu o înălțime de 10 metri și vânturi ce vor atinge viteze de 130 de kilometri pe oră.

Un val uriaș lovește cazinoul din Constanța în timpul uraganului din Marea Neagră FOTO Facebook
Un val uriaș lovește cazinoul din Constanța în timpul uraganului din Marea Neagră FOTO Facebook

Academicianul Eugen Rusu (66 de ani), profesor în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, este evaluator ONU în domeniul predicţiei valurilor și dezvoltator al unor sisteme de predicţie a valurilor folosite inclusiv în cadrul misiunilor navale NATO.

Dascălul a prezis cu precizie furtuna devastatoare care a lovit recent litoralul românesc, provocând distrugeri catastrofale. Profesorul Eugen Rusu a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că în Marea Neagră vor avea loc în următorii ani uragane și mai puternice decât aceasta, cu vânturi de peste 120 de kilometri pe oră și valuri ce vor depăși 10 metri, iar efectele asupra litoralului românesc sunt incalculabile.

„Spuneam în 2019 că în Marea Neagră vor fi furtuni care vor avea intensitatea unui uragan și vor fi forme ciclonice, iar una dintre acestea a avut loc mult mai devreme decât estimasem. Din studiile pe care le-am efectuat recent, viteza vântului va crește semnificativ în Marea Neagră și Marea Nordului”, susține profesorul Eugen Rusu.

Uraganele se împart în patru categorii, în funcție de gradul de periculozitate: foarte periculoase, extrem de periculoase, devastatoare și catastrofice. Academicianul spune că uraganul care a măturat recent litoralul românesc s-a încadrat în categoria „foarte periculos”.

„Pe baza previziunilor pe care le-am făcut, cred că următoarele uragane din Marea Neagră vor fi extrem de periculoase sau devastatoare”, este estimarea profesorului Eugen Rusu pentru următorii 10-20 de ani, dar schimbările climatice majore pe care le traversează Terra ar putea decala mult acest termen, așa cum s-a întâmplat cu uraganul care s-a produs recent în Marea Neagră.

Prezice inundații catastrofale pe litoralul românesc

Important de amintit este că numai intensitatea uraganelor din Marea Neagră va crește, dar și frecvența acestora.

Valurile provocate de aceste furtuni sunt pe locul al doilea ca înălțime după cele generate de un tsunami, cât înălțimea unui bloc cu patru etaje, iar profesorul Eugen Rusu spune că acest lucru va genera o creștere semnificativă a nivelului apei în zona litoralului românesc, ce va produce inundații devastatoare.

Academicianul a luat în calcul, pe lângă datele oferite de propriul sistem de predicție, și informațiile de la Centrul European de Prognoză Meteo și mai multe centre hidrometeorologice cunoscute din lume, cum este Institutul Hidrologic și Meteorologic din Suedia, care face simulări meteorologice până la sfârșitul secolului prin luarea în calcul a diferite scenarii climatice, iar acestea sunt extrem de îngrijorătoare.

Profesorul Eugen Rusu a creat un sistem de predicție a valurilor FOTO Valentin Trufașu
Profesorul Eugen Rusu a creat un sistem de predicție a valurilor FOTO Valentin Trufașu

Chiar și ONU a dezvăluit acum câteva săptămâni că fenomenele meteo extreme, de tipul uraganelor și cicloanelor, sunt mult mai severe decât previziunile făcute de experți privind schimbările climatice.

„Acestea pot însemna încălzire globală, dar local pot însemna cu totul altceva. De pildă, dacă se schimbă curenții din oceanul Atlantic, în vestul Europei se va produce o răcire accentuată”, explică profesorul Eugen Rusu.  

Academicianul ține să precizeze că lupta împotriva poluării este notabilă, dar ea nu își va produce efectele decât după cîteva zeci de ani, așa cum și poluarea a acționat în timp asupra mediului.

Sistem de predicție a valurilor pentru porturile portugheze

Profesorul Eugen Rusua lucrat şi în România la mai multe proiecte ce au implicat modelări numerice pe Marea Neagră, sistemul său de predicţie a valurilor fiind focalizat pe gurile Dunării, unde valurile sunt foarte înalte, iar unele dintre ele sunt anormale.

În 2005, academicianul a fost numit consultant ştiinţific la Centrul de Cercetări Subacvatice NATO, fiind primul român invitat să lucreze în această instituţie. Timp de şapte luni a lucrat la un software de predicţie a valurilor, pe baza căruia să se facă în siguranţă debarcarea trupelor NATO în zonele de coastă.

A fost, de asemenea, şi coordonatorul proiectului Nearport, în perioada 2009-2011, prin care a implentat un sistem de predicţie în timp real a valurilor pentru porturile portugheze.

Practic, autorităţile portugheze şi-au redefinit planurile de apărare împotriva dezastrelor, cheltuind milioane de euro pentru realizarea unor diguri în zona costieră pe baza sistemului creat de profesorul Eugen Rusu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite