Galaţi: Tenisul este pentru oamenii bogaţi
0
Pasiunea pentru sport nu mai este suficientă pentru a face performanţă. Galaţiul este unul dintre locurile în care au luat fiinţă primele cluburi de tenis din România. În ciuda acestui fapt istoric, antrenorilor de tenis din oraşul situat la malul Dunării le este tot mai greu să găsească campionii de mâine ai “sportului alb”.
Gina Zavaţschi face parte din categoria celor mai experimentaţi antrenori de tenis. A descoperit acest sport când avea opt ani, la clubul ICMRS Galaţi. 11 ani mai târziu, a devenit antrenor în cadrul aceluiaşi club.
După 20 de ani de muncă pe terenul cu zgură, gălăţeanca se declară dezamăgită de faptul că puştii nu mai sunt atraşi de sport. Tot mai mulţi copii îşi petrec timpul liber în faţa computerelor.
„Generaţiile s-au schimbat. Copiii nu mai vor să muncească. Cu toate acestea, putem spune că sunt încă destui tineri care vin să joace tenis la noi. În această vară, doar eu am avut 50 de elevi. Selectăm din tot ce ne vine, în speranţa că vom găsi un mic campion”, spune antrenoarea.
De-a lungul carierei sale, Gina Zavaţschi a iniţiat în tainele tenisului sute de copii talentaţi. Mulţi dintre aceştia au ajuns să concureze în turnee importante din Europa.
Sportul miliardarilor
Gina Zavaţschi crede că lipsa de interes afişată de cei mai mulţi dintre tinerii gălăţeni faţă de „sportul alb” poate fi pusă pe seama sărăciei. Tenisul este o disciplină costisitoare, iar succesul unui sportiv se află în strânsă legătură cu situaţia financiară de acasă. Familia reprezintă principalul finanţator al unui jucător de tenis aflat la început de drum.
„Când vii la tenis, ai nevoie de un echipament minim: pantofi, tricou, pantaloni şi rachetă. La acestea se adaugă taxele plătite pentru orele petrecute pe teren. Cheltuielile sunt peste putinţa unei familii cu venituri medii”, admite antrenoarea.
Cele mai mari dureri de cap sunt provocate de turnee. Familia trebuie să plătească pentru transport, cazare şi masă. Tinerii săraci pot ajunge la marea performanţă doar dacă au noroc şi îşi găsesc un sponsor.
„Clubul poate da o mână de ajutor doar după ce tânărul a ajuns la un anumit nivel de performanţă”, a încheiat Gina Zavaţschi.
Pentru unii nu e scump
Terenurile de Tenis din Galaţi sunt vizitate în principal de adulţi. Bărbaţii sunt atraşi în mod special de „sportul alb”, femeile preferând sălile de fitness.
Tenisul are mulţi adepţi în rândurile oamenilor cu funcţii înalte. „În timpul liber, merg pe terenul de tenis. Joc cu prietenii la clubul Dacia. Nu mi se pare costisitor echipamentul”, ne-a spus Ioan Avram, purtător de cuvânt al Gărzii de Mediu Galaţi.
Cât costă un echipament de tenis?
Rachetă: 120 lei - 1.400 lei
Overgrip: 20 lei - 28 lei
Geantă: 95 lei – 390 lei
Set de mingi: – 30 lei
Racordaj: 22 lei – 180 lei
Pantaloni şi tricou: preţurile încep de la 200 lei
Racordaj: 20 lei – 180 lei
Pontofi sport: 250 lei – 600 lei