Fenomen spectaculos la Dunăre. Nori de aburi acoperă suprafața fluviului. „Pare că a dat în clocot“ VIDEO

0
Publicat:

Nori de aburi au acoperit Dunărea, la Galați, care pare că a dat în clocot. Fenomenul spectaculos este natural și are loc îndeosebi în lunile noiembrie și februarie.

În imaginile realizate luni, 13 noiembrie 2023, pe faleza superioară se observă cum Dunărea a dat în clocot, fiind acoperită de nori aburi în dreptul orașului Galați.

Potrivit specialiștilor, fenomenul apare din cauza diferenţei mari dintre temperatura apei şi cea a aerului, din timpul zilei și a nopții.

Nori de aburi pe Dunăre, la Galați FOTO: Petru Tudorache
Nori de aburi pe Dunăre, la Galați FOTO: Petru Tudorache

Temperatura exterioară este de 2 grade Celsius, în timp ce apa are 14,4 grade Celsius. Astfel, diferența de temperatură a provocat formarea norilor de aburi pe fluviu şi dă senzaţia că Dunărea a dat în clocot.

„Fenomenul apare atunci diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos”, susține Dorian Dumitru, specialist în navigație.

Nori de aburi pe Dunăre, la Galați FOTO: Petru Tudorache
Nori de aburi pe Dunăre, la Galați FOTO: Petru Tudorache

Fenomenul nu generează probleme în traficul naval şi nu se impun măsuri speciale, spun specialiștii în navigație. Navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

Faleza Dunării din Galați va fi modernizată

Cea mai lungă faleză amenajată la malul Dunării va fi modernizată de autorităţile din Galaţi, în urma unei investiţii cu fonduri europene. Vor fi construite amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători şi biciclişti, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit turistic.

Primăria municipiului Galaţi a anunţat încă de anul trecut că a fost semnat contractul de finanţare europeană nerambursabilă pentru realizarea documentaţiei proiectului „Revitalizarea turismului din Galaţi, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural şi natural de pe Faleza Dunării”.

Faleza Dunării din orașul Galaţi este cea mai lungă faleză amenajată la malul fluviului şi, în acelaşi timp, locul unde pot fi găsită o expoziţie de sculptură în metal unică în Europa prin prisma numărului de exponate, dar şi a notorietăţii autorilor (artişti foarte cunoscuţi din 12 ţări).

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite