Berea cu extract din coajă de vinete, o inovaţie în industria alimentară. Care sunt beneficiile produsului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, Georgiana Horincar, Gabriela Râpeanu şi Iuliana Aprodu, au venit cu un nou concept în materie de bere pornind de la tendinţa consumatorilor de a opta pentru consumul de produse naturale, fără adaos de aditivi.

După un an şi jumătate de cercetări de laborator, lectorul Georgiana Horincar, profesorul Gabriela Râpeanu şi profesorul Iuliana Aprodu, de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, au creat berea cu extract din coaja vinetelor, sub denumirea AuberBeer.

Produsul are proprietăţile antioxidante ale extractului din coaja vinetelor prin creşterea nivelului de compuşi bioactivi (antociani, flavonoide, compuşi fenolici) în compoziţia berii, protejând organismul de diferite boli şi având, de asemenea, un efect anticancerigen.

În plus, prin încorporarea extractului de vinete, bogat în pigmenţi antocianici, berea a dobândit o culoare roşiatică, atractivă pentru consumatori, cu o intensitate ce variază în funcţie de conţinutul de extract adăugat, fără a modifica celelalte caracteristici senzoriale (gust, miros, limpiditate, spumare).

”Ideea a pornit de la valorificarea cojilor de vinete prin extracţia compuşilor biologic activi şi încorporarea lor în diferite produse alimentare în scopul obţinerii unor produse funcţionale, a unor produse cu valoare adăugată. La nivel industrial, cojile de vinete reprezintă deşeuri vegetale, un subprodus care este puţin valorificat, cu toate că aceste coji sunt surse importante de compuşi biologic activi, de nutrienţi care pot fi valorificaţi prin adăugarea în alte produse. Pornind de la acest concept a luat naştere ideea obţinerii unui sortiment special de bere cu adaos din extract din coaja vinetelor”, ne explică Georgiana Horincar cum s-a ajuns la crearea acestui produs inovativ.

În mod obişnuit, berea are un conţinut ridicat de compuşi biologic activi proveniţi din materiile prime, dar pe parcursul procesului tehnologic conţinutul acestora se diminuează semnificativ. Acesta este motivul care i-a determinat pe dascăli să adauge extractul din coaja de vinete în apa de maturare a berii, atunci când se conturează caracteristicile senzoriale ale produsului.

Sursă importantă de antioxidanţi

AuberBeer este o sursă importantă de antioxidanţi, vitamine din grupul B, cum sunt: niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6), acidul folic (B9), cobalamina (B12) şi substanţe minerale (Ca, Fe, Mn, K), iar dacă este consumat cu moderaţie, având o concentraţie de alcool de 5%,  contribuie la o dietă sănătoasă şi echilibrată.

”Când vorbim de consumul moderat al berii create de noi, acesta depinde de fiecare consumator în parte, respectiv de greutatea pe care o are, de ritmul vieţii şi de alimentaţie”, precizează Georgiana Horincar.

Un alt beneficiu important rezultat în urma adaosului de extract de vinete în bere îl constituie aportul ridicat de antioxidanţi cum ar fi de acidul clorogenic, care nu se regăseşte în compoziţia naturală a berii şi care contribuie la creşterea potenţialului antioxidant al produsului, cu impact pozitiv asupra calităţii vieţii.

Creatoarele berii din extract de coajă de vinete lucrează în prezent pentru a breveta inovaţia, urmând ca apoi producătorii de bere să o scoată pe piaţă în cel mai scurt timp posibil. Preţul AuberBeer nu va fi cu mult mai mare decât cel al unei beri obişnuite, astfel încât toţi consumatorii de bere şi-o vor putea permite.

GalaţiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite