Priorităţile bugetare ale Vrancei, pe timp de pandemie: bani mulţi la biserici şi aproape deloc pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Ortodoxă din centrul Focşaniului a fost inaugurată în 2019 FOTO: Ştefan Borcea
Catedrala Ortodoxă din centrul Focşaniului a fost inaugurată în 2019 FOTO: Ştefan Borcea

Consiliul Judeţean Vrancea a alocat 1,5 milioane de lei pentru pictura Catedralei din Focşani şi doar un milion de lei pentru Spital, iar Primăria Focşani se pregăteşte să dea Catedralei două milioane de lei şi nici un ban spitalului.

În vreme ce alte administraţii locale şi-au orientat priorităţile către sistemul sanitar, confruntat cu o criză în urma epidemiei de coronavirus, în Vrancea autorităţile par mai degrabă apropiate de culte, decât de sărăcia cu care se confruntă unităţile medicale.

Sub pretextul că Spitalul Judeţean de Urgenţă se află sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, Consiliul Judeţean Vrancea şi Primăria Focşani s-au gândit şi anul acesta să meargă pe linia celor sfinte, pompând cu nemiluita fonduri publice în Catedrala Ortodoxă din Focşani, inaugurată în anul 2019.

Este o construcţie ridicată timp de 20 de ani, exclusiv din bani publici, iar acum lăcaşul de cult are nevoie de alţi bani pentru pictură. Aşa se face că în apropierea Sfintelor sărbători ale Paştelui, aleşii judeţeni au fost cuprinşi de spiritul bunătăţii şi au alocat de la buget 1,5 milioane de lei pentru cofinanţarea lucrărilor la Catedrală. Pentru spital însă, aleşii s-au rezumat doar la un ajutor financiar de un milion de lei, ceea ce a declanşat reacţii din partea unui cadru medical, care este şi consilier judeţean.

„Anul trecut, în condiţiile unui buget mai mic, suma alocată ca ajutor Spitalului Judeţean a fost de 11 milioane de lei. O parte din aceşti bani, 5 milioane, nu s-au cheltuit, şi asta din cauza unui management defectuos. Anul acesta văd că s-a considerat doar un milion de lei. Ştiu că adresa iniţială a fost făcută de către vechea conducere, aş vrea să întreb, oare nu este nevoie de mai mult la Spitalul Judeţean?”, a întrebat conducerea Consiliului Judeţean medicul Cristian Onia.

Preşedintele Cătălin Toma a recunoscut că Spitalul de Urgenţă are mari nevoi şi că este posibil să mai fie alocate şi alte fonduri, dar deocamdată, din banii daţi se vor  achiziţiona echipamente de strictă necesitate.

Primarul, la mâna aleşilor locali

În Săptămâna Patimilor, şi aleşii locali din Focşani sunt chemaţi în şedinţă pentru aprobarea bugetului local al municipiului. Pe lista proiectelor iniţiate de primarul Cristi Misăilă şi care urmează a fi aprobate se află şi alocarea unei sume de peste două milioane de lei pentru culte, din care 1,8 milioane de lei pentru aceeaşi Catedrală a Focşaniului, în condiţiile în care încă din anul 2017 edilul le tot promite consilierilor locali că nu vor mai fi daţi alţi bani pentru această investiţie.

Spre deosebire de Consiliul Judeţean, care totuşi a alocat ceva fonduri pentru spital, Primăria Focşani nu vine nici măcar cu un leu în ajutorul unităţii medicale. Şedinţa care are loc marţi este posibil să aducă surprize din acest punct de vedere, având în vedere relaţia proastă dintre edil şi majoritatea din Consiliul Local, care nu vede cu ochi buni alocarea unei sume atât de mari pentru culte.

Luna trecută, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a descoperit o serie de nereguli la Spitalul Judeţean Focşani, în urma unui control. Printre neregulile legate de circuite, cei de la ANMCS au aflat un lucru deosebit de grav pentru această perioadă, şi anume faptul că spitalul nu are dezinfectanţi.

„În holul UPU, soluţia dezinfectantă pentru mâine era pe bază de clor, iar în restul întregii unităţi sanitare, pe toate zonele parcurse pe timpul vizitei, în afară de saloanele în care s-a intrat, nu există nici un fel de dezinfectant în recipientele expuse. Nici pacienţii, nici personalul nu se pot dezinfecta. În vestiarul personalului, insalubru, murdar şi total inadecvat pentru o unitate sanitară, nu există nici săpun şi nici dezinfectant puse la dispoziţia personalului”, potrivit raportului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Concluzii halucinante după un control la un spital judeţean: personalul „acţionează haotic”, fără mască, lipsesc dezinfectanţii. Reacţia conducerii

Trei milioane de lei de la buget pentru Catedrala Ortodoxă. Consilier local: "Un ajutor înseamnă o sumă, nu toţi banii"

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite