FOTO VIDEO Protest parfumat la Focşani, faţă de duhorile care au invadat oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavimentul din Piaţa Unirii a fost stropit din plin cu parfum  FOTO: Adrian Mangu
Pavimentul din Piaţa Unirii a fost stropit din plin cu parfum  FOTO: Adrian Mangu

Aproximativ 60 de focşăneni au venit aseară în Piaţa Unirii, să  participe la un eveniment menit  să tragă un semnal de alarmă asupra mirosurilor pestilenţiale din oraş.

La evenimentul promovat pe Facebook sub denumirea „Parfumul oraşului meu”, aproape 60 de focşăneni, în general oameni tineri, s-au adunat în Piaţa Unirii din Focşanii, fiecare aducând de acasă în mod simbolic câte o sticluţă de parfum.

Participanţii au dorit prin gestul lor să le arate autorităţilor că în oraşul în care trăim aerul a devenit irespirabil de câteva săptămâni, din pricina fermelor de păsări şi porci din apropierea municipiului, care aruncă la întâmplare dejecţiile de la animale.

„Nu cred că aveam nevoie de organizare, trebuie fiecare să-şi asume acţiunile şi să-şi ceară drepturile. Nu ştiu dacă ceea ce facem noi este bine făcut , dar eu asta am simţit să fac.  Nu a fost greu să ne organizăm. Am creat un eveniment pe Facebook şi lumea a reacţionat la acest eveniment. Puteau veni şi mai mulţi, dar încă se simte o anumită presiune, o apatie, o lipsă de spirit civic. Eu sunt convinsă că este un început şi reacţiile o să vină şi după aceea. Eu nu vreau să cadă capete sau să dau vina pe politic, eu vreau doar să respir. Dreptul de a respira ni l-a dat Dumnezeu”, a precizat Florentina Dumitru, iniţiatoarea acţiunii.

O altă focşăneancă a venit la inedita acţiune nu cu o sticluţă de parfum, ci cu o sticlă plină cu…aer curat, adus de la munte.

„Vin de la Străoane acum şi am umplut sticla aceasta cu aer curat. Mă deranjează foarte atre mirosul din Focşani. Eu sunt foarte sensibilă la mirosuri. Fiica mea a fost plecată din ţară şi când a venit în prima zi în oraş mi-a zis că nu poate să respire de miros. M-a întrebat dacă e din cauza României şi i-am explicat că este din cauza Focşaniului”, ne-a spus Manuela Cerneavschi.

Tinerii au primit foarte bine această iniţiativă, pe care o sprijină din tot sufletul.

„Nu este un miros plăcut şi parcă nu-mi vine să ies din casă, dar cred că noi am putea face o schimbare şi am putea readuce acestui oraş mirosul pe care îl avea odată. Astăzi am venit cu un parfum de trandafir, care mie îmi place foarte mult şi pe care vreau să-l simt când ies din casă”, a spus şi Elena Morcov.

La finalul acţiunii de ieri, participanţii au desfăcut cu toţii sticluţele cu parfum şi au aruncat conţinutul pe pavimentul din centrul oraşului, aerul devenind dintr-o dată altul, cu miros de flori, aşa cum ar trebui să miroasă un oraş mic ca Focşaniul.

De menţionat că nimeni dintre autorităţi nu a dorit să participe la evenimentul simbolic din centrul oraşului, ceea ce arată că problemele oamenilor nu-i interesează câtuşi de puţin.

Mai puteţi citi:

Şefii de la Mediu, ameninţaţi cu demiterea dacă nu rezolvă problema mirosurilor din Focşani

Prefectul Nicuşor Halici le-a cerut funcţionarilor de la Garda de Mediu să stea mai mult pe teren şi să descopere sursa mirosurilor urâte din Focşani. Termenul dat de prefect pentru acest lucru este sâmbătă, 30 august, atunci când focşănenii cu spirit civic vor să organizeze şi o acţiune cu sticluţe de parfum.

Focşănenii, chemaţi cu parfumuri în Piaţa Unirii să schimbe mirosul greu din oraş

La evenimentul promovat pe Facebook sub denumirea „Parfumul oraşului meu”, oamenii sunt chemaţi în Piaţa Unirii, înarmaţi cu sticle de parfum, pe care le vor răsturna pe paviment.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite