Bisericile de lemn din Vrancea, în patrimoniul UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica din Străoane se află pe lista monumentelor intrate în campanie
Biserica din Străoane se află pe lista monumentelor intrate în campanie

Prin introducerea lăcaşurilor de cult din Vrancea în circuitul internaţional, potenţialul turistic al judeţului va creşte. Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural derulează un proiect de restaurare a bisericilor din lemn. În Vrancea, sunt 20 de astfel de obiective, din care 12 de importanţă naţională.

Vrancea este un judeţ cu un potenţial ridicat din punct de vedere spiritual, prin lăcaşele de cult vechi aflate pe teritoriul său. Nu mai puţin de 20 de biserici din lemn, de o autenticitate rară, stau mărturie vie că pe aceste meleaguri a existat o vatră de spiritualitate creştină încă din cele mai vechi timpuri.

Din păcate, patina timpului şi-a pus amprenta pe unele dintre ele, motiv pentru care Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural Vrancea a reuşit în urma unor eforturi conjugate să obţină bani prin Programul Naţional de Restaurare astfel încât bisericile de lemn să fie puse în valoare.

Cinci biserici de lemn au beneficiat de fonduri în sumă totală de 500.000 de lei pentru restaurare completă. Acestea, dar şi alte şapte obiective care figurează pe lista monumentelor de importanţă naţională sunt propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO.

Vederi cu biserici în jurul lumii

image

„Avem biserici de lemn foarte frumoase, dar care nu au fost promovate la fel de bine. Ori noi tocmai asta ne dorim, să facem o campanie de promovare consistentă. Vor fi 12 seturi de vederi, cu fiecare biserică în parte, care în fiecare lună vor pleca la ambasadele lumii, centrele culturale, vom face lobby peste tot, scopul final al campaniei fiind includerea a măcar două sau trei din biserici în patrimoniul UNESCO. Procedurile au fost deja iniţiate", ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Direcţiei pentru Cultură Vrancea.

Autorităţile culturale spun că traseul pentru ca un obiectiv să ajungă în lista patrimoniului UNESCO este unul lung, dar care merită orice efort, mai cu seamă că va aduce o serie întreagă de beneficii zonei, gândindu-ne aici la dezvoltarea potenţialului turistic al Vrancei.



Primul set de 3.000 de vederi cu biserica din lemn din Străoane a fost deja tipărit, vederile urmând a fi distribuite în lumea întreagă. Slujitorii acestor lăcaşe sunt încântaţi de ideea că bisericile din Vrancea ar putea fi recunoscute pe plan mondial.

image

„Până acum nu s-a auzit mai nimic vorbindu-se despre monumentul nostru. Este nevoie de promovarea care se face acum pentru a fi şi bisericile noastre cunoscute la fel cum se întâmplă cu obiectivele din zona Maramureşului", ne-a declarat preotul Ionică Cîrneleagă, cel care slujeşte de zece ani la biserica din lemn de la Coza.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite