Aberant / Debranşaţii şi deţinătorii de centrale termice de la bloc plătesc şi căldura vecinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Nistor, nemulţumit de noul bir cu care s-a trezit pe cap
Constantin Nistor, nemulţumit de noul bir cu care s-a trezit pe cap

Aproximativ 10.000 de proprietari de apartamente din Focşani, dar şi cei care sunt debranşaţi, sunt obligaţi să plătească căldura care le trece prin ţevile din spaţiile comune ale blocului.Aceştia vor suporta în lunile de iarnă 50% din valoarea facturii de încălzire furnizate în sistem centralizat, iar primele facturi au fost deja emise.

Deţinătorii de centrale termice de apartament pot să scoată din priză aparatele în iarna aceasta, că tot plătesc.

În aceeaşi situaţie se află şi persoanele debranşate de la sistemul centralizat, acestea fiind efectele pe care le produc deja noile norme privind repartizarea consumului de energie termică, prevăzute de Ordinul 343/2010, al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

image

Practic, indiferent de sistemul de încălzire pe care îl folosesc, oamenii vor plăti în această iarnă cote procentuale reprezentând 50% din valoarea facturii pentru încălzire pentru lunile octombrie şi noiembrie, şi 30% pentru lunile decembrie, ianuarie şi februarie.

Primele facturi pentru luna octombrie au şi fost emise deja în Focşani, iar acestea îi îngrozesc pe locatari.

„Este strigător la cer. Pentru câteva zile cât s-a dat căldură în luna octombrie am de plată cote comune 15 lei. Luna viitoare cred că nu scap fără 60 - 70 de lei. Nu am priceput cum calculează ei câtă căldură îmi radiază prin ţevile astea subţiri care trec prin casa mea. Aşa pot să zic şi eu că am încălzit pereţii vecinilor cu căldura pe care o dă centrala mea", ne-a declarat Constantin Nistor, deţinător de centrală termică de apartament.

image

Cota comună este reprezentată de ţevile care trec pe casa scării, prin apartamente, precum şi ţevile din subsolurile blocurilor.

Alţi bani, altă distracţie

Potrivit legii, asociaţiile de proprietari sunt obligate să încheie cu prestatorii de servicii autorizaţi contract pentru montarea unor repartitoare comune, suportate de toţi proprietarii din condominiu.

În Focşani sunt trei operatori autorizaţi.

„Noi nu facem decât să ne supunem legii. Dacă nu ne facem treaba, ni se retrage licenţa de funcţionare. Problema este că oamenii au fost luaţi prin surprindere de aceste noi costuri pe care trebuie să le suporte", ne-a precizat Octavian Popa, administratorul uneia dintre firmele autorizate pentru aceste lucrări.

Reprezentanta Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Focşani, Violeta Balica, este de părere că noua lege are un substrat bine definit.

image

„Statul vrea să cheltuiască mai puţin cu subvenţiile şi vrea să recupereze luând bani pe cotă comună şi de la deţinătorii de centrale termice", spune Violeta Balica.

Focşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite