Minim istoric al Dunării. Cel mai scăzut debit din ultimii 70 ani

0
0
Staţia de pompare Nedeia - Judeţul Dolj FOTO / Ana Popescu
Staţia de pompare Nedeia - Judeţul Dolj FOTO / Ana Popescu

În Oltenia nu se mai irigă. Toate pompele au fost oprite pentru că nu mai pot să scoată apă din Dunăre. Aproape 110.000 de hectare cu culturi riscă să fie compromise. Ultima cantitate de apă exploatată din Dunăre a fost lăsată pe canelele de irigaţii pentru animale

Situaţie disperată pentru agricultori la vestea că staţiile de irigare nu mai pot funcţiona deoarece sunt sub cota de exploatare. Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Din nefericire, în Teleorman, Olt şi Dolj nu mai avem apă pentru a iriga! Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la staţiile de pompare din amenajările Giurgiu - Răsmireşti , SPA Pietrişu, amenajarea Viişoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt - Călmăţui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, staţia Vâlcovia, amenajarea Sadova - Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea - Măceşu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat - Băileşti, SPA Basarabi, amenajarea Cetate - Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare", a anunţat ministrul Petre Daea pe Facebook.

Ministrul a precizat că apele s-au îndepărtat de ţărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducţiune, astfel că nu mai există apă la prize.La Zimnicea, o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă. În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetaţie este bună, culturile nu sunt afectate. Acum toată atenţia se îndreaptă spre lucrările de investiţii, urmărindu-se graficele de execuţie, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în aşa fel încât să ne realizăm programul de investiţii pentru reabilitarea sistemului de irigaţii din România", a spus Petre Daea. 

La Dolj, autorităţile spun că sunt în alertă 

„Suntem în alertă. Dunărea a scăzut foarte mult în ultimele ore. Numai în ultimele 24 de ore, a scăzut cu 7 cm şi continuă să scadă. De 70 de ani nu ne-am mai confruntat cu o astfel de situaţie, nivelul Dunării să fie atât de scăzut la intrarea în ţară. De la 2500 mc/s a scăzut la 1950 mc/s. Este foarte mult şi, din păcate, seceta continuă şi în perioada următoare", a declarat Veta Păsculescu, director ANIF Dolj.

În staţia Nedeia, o navă plutitoare riscă să fie înghiţită de mâl 

La Staţia Nedeia - Măceşu de Sus, toate cele trei pompe au fost închise. Una dintre staţiile plutitoare de aici riscă să nu mai poată fi ridicată din mâlul în care se afundă tot mai mult. „Nava s-a lăsat prea jos. Este riscant să o ridicăm cu o macara, de exemplu. Încercăm lucrări de decolmatare, dar debitul Dunării este pre mic. Nu are putere să o ridice“, spun angajaţii staţiei.

Porumbul şi floarea soarelui, în pericol

Agricultorii doljeni spun că lipsa irigaţiilor în următoarea perioadă va afecta culturile care ar avea nevoie de a doua udare. „Suntem într-o situaţie fără ieşire, nu ştiu ce vom face. Seceta asta ne omoară. Toate culturile care mai sunt acum pe câmp vor fi compromise. Numai Dumnezeu ne mai poate salva. Să plouă câteva zile şi suntem salvaţi“, spun fermierii din zonă.

Floarea soarelui a fost deja compromisă. Nu s-a dezvoltat prea bine, iar dacă nu i se dă deloc apă în perioada următoare, nu are nicio şansă să reziste. „Cu siguranţă ne aşteaptă vremuri foarte grele“, arată Cosmin Drăgan, fermier.

Aceeaşi problemă la porumb, care în această perioadă, ar fi trebuit irigat. „Porumbul este o plantă care rezistă până la 36 - 37 grade Celsius, dacă nu are nici apă în perioada asta, nu poate fi salvat. Dacă până acum nu s-a făcut a doua udare, cultura va fi compromisă. Şi la floarea soarelui, din păcate, vor fi probleme“, a spus şi Veta Păsculescu, directorul ANIF Dolj.

În Dolj, de la pompele care au fost oprite se asigura necesarul de apă pentru o suprafaţă de aproape 110.000 de ha de teren agricol.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a scăpat un şofer de amenda pentru neplata rovinietei. Gafa monumentală a autorităţilor

Bătaie între turişti polonezi şi ruşi din cauza unei dispute legate de războiul din Ucraina

Craiova


Ultimele știri
Cele mai citite