Lidl atacă judecătoarea care s-a împotrivit deschiderii unui depozit într-o zonă strategică a României

0
Publicat:

Compania vrea să ridice un centru logistic fix lângă un radar de supraveghere aeriană NATO. Pentru a-și atinge scopul, Lidl a convins MApN să mute radarul ce comunică direct cu Baza Deveselu. 

Depozitul Lidl de lângă Baza Deveselu FOTO A.P.
Depozitul Lidl de lângă Baza Deveselu FOTO A.P.

Un proces ce părea să se încheie foarte repede dă bătăi de cap magistraților din Craiova. Ministerul Apărării Naționale (MApN), după ce a acționat în judecată Lidl că vrea să-și ridice un centru logistic în localitatea doljeană Cârcea, fix lângă un radar de supraveghere aeriană, a căzut la pace cu firma privată și a acceptat un troc ce a șocat pe toată lumea. 

„Pârâtul LIDL ROMANIA SCS îşi asumă faţă de Reclamant obligaţia de a realiza lucrările și a presta serviciile necesare pentru relocarea radarułui aflat în dotarea U.M. 01803L Cârcea din poziția actuală cu operator economic specializat şi agreat de către furnizorul echipamentelor sau de către agenţia NATO specializată (NATO Support and Procurement Agency/NSPA) care va avea în răspundere toate activităţile ce presupun montare & demontarea tuturor echipamentelor radar și instalarea în poziţia viitoare, pe cheltuiala sa. Cheltuielile integrale aferente realizării acestor lucrări şi prestării acestor servicii cad în sarcina Lidl Romania SCS, iar Ministerul Apărării Naţionale își exprimă în mod expres acordul pentru realizarea acestor activităţi de către Lidl Romania SCS cu respectarea condiţiilor menţionate", se arată în „Contractul de tranzacție judiciară“ încheiat între MApN și Lidl.

Cerem: strămutare, recuzare și iar strămutare

Cele două părți au depus în instanță trocul parafat și au explicat cum ar putea fi mutat radarul NATO.

Surpriză, însă! Magistratul care judecă dosarul prin care s-a cerut suspendarea lucrărilor LIDl, dar și anularea autorizației de construire a Centrului Logistic, a respins înțelegerea făcută între cele două părți. Mai mult, nici nu a fost de acord nici ca dosarul să se judece cu ușile închise, așa cum au solicitat părțile. 

Astfel, Lidl a trecut la atac. La penultimul termen, în dosarul de suspendare al lucrărilor, a cerut strămutarea cauzei, dar Curtea de Apel Craiova a respins solicitarea considerând-o nefondată. La ultimul termen, cel din 18 octombrie, tot pârâtul Lidl a cerut recuzarea judecătorului de caz. Nici de această dată solicitarea nu i-a fost admisă. A urmat o a doua solicitare de strămutare a dosarului în care se solicită anularea autorizației de construire, cerere ce urmează a fi judecată.

Cum a început totul

Povestea radarului din localitatea doljeană Cârcea a început în anul 2020 când compania Lidl a anunţat că este interesată să cumpere cel puțin 230.000 de metri pătrați lângă Craiova pentru a deschide un centru logistic ce urma să deservească lanţul de magazine din întreaga zonă a Olteniei.

Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, dar și reprezentanții concernului germen Lidl au bătut palma pentru un teren intravilan situat în comuna Cârcea pentru care s-ar fi plătit 8 milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în buzunarul familiei Pupăză care înainte de semnarea contractului cu Lidl a reușit să achiziționeze de la localnici tot ce se putea pentru a aduna suprafața de teren solicitată de firma privată.

Mai mult, primarul Pupăză s-a angajat să se ocupe de toate documentele necesare pentru a se putea obține cât mai repede autorizația de construire a depozitului Lidl. Lucrurile s-au mișcat foarte repede având în vedere că vânzătorul Pupăză era și administrator al comunei care elibera o bună parte din documente.  

Astfel, în august 2020 a fost eliberat Certificatul de urbanism, iar în iunie 2021 Consiliul Judeţean Dolj a parafat şi autorizaţia de construire. Lidl începuse construcția în momentul în care MApN a reacționat și a spus că este ilegal ce se întâmplă întrucât lucrările nu puteau să înceapă decât cu acordul Armatei, acord ce nu a fost solicitat.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite