Craiova: VIDEO / UPDATE: O profesoară recunoaşte că s-au făcut liste cu elevii care trebuiau să rămână corigenţi
0Elevii de la Grupul Şcolar Energetic, din Craiova, au făcut rost de o înregistrare între doi profesori în care unul dintre ei recunoaşte că s-au făcut liste cu liceeni care trebuie să rămână corigenţi. În acest liceu, peste 50 de elevi din clasa a XII-a au rămas corigenţi şi nu pot susţine examenul de bacalaureat. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj consideră că filmuleţul nu incriminează pe nimeni.
CITEŞTE PE ACELAŞI SUBIECT:
Criminala de la Medicină: "M-am prostituat pentru a plăti şpaga la examene"
Peste 70 de elevi din clasa a XII-a nu susţin BAC-ul din cauza corigenţei
Elevii corigenţi acuză profesoara de chimie de incompetenţă
Peste 60 de elevi nu pot susţine BAC-ul fiind corigenţi la chimie
Scandalul a izbucnit în urmă cu aproape o săptămână, când peste 60 de elevi de clasa a XII-a la Grupul Şcolar Energetic din Craiova au aflat că vor rămâne corigenţi la chimie şi nu vor putea susţine probele la examenul de bacalaureat. Tinerii dar şi părinţii acestora au acuzat-o pe profesoara de chimie Luciana Cojocaru că a acţionat la comanda directoarei liceului, care nu este de găsit de câteva zile.
Numărul elevilor în pericol să nu susţină examenul de bacalaureat în prima sesiune a crescut după examinările de la matematică la aproape 90. Elevii susţin însă că numărul foarte mare de elevi corigenţi în special la chimie şi la matematică nu a fost întâmplător. Copiii au intrat în posesia unei filmări prin care se demască practicile de la Grupul Şcolar Energetic. Profesoara de matematică, Aurelia Mihai, recunoaşte în înregistrare că o persoană din cadrul şcolii a făcut lista cu elevii care urmau să rămână corigenţi. Aceasta s-ar fi uitat cu o seară înainte de încheierea mediilor peste situaţia şcolară a copiilor şi i-ar fi dat lista profesoarei. "A spus că nu se poate, că sunt prea mulţi care ar intra", spune dascălul în înregistrare.
Conducerea Grupului Şcolar Energetic a refuzat să se pronunţe în privinţa acestei filmări şi a anunţat că va răspundă mâine, la ora 16.00, în cadrul unei conferinţe de presă. Acelaşi punct de vedere l-a avut şi profesoara Aurelia Mihai.
În schimb, inspectorul şcolar general, Diana Buşoi consideră că discuţia dintre cei doi dascăli nu incriminează pe nimeni. „Dialogul a fost unul normal, în care profesoara a spus că nu poate să-i treacă pe elevi pentru că nu au cunoştinţele necesare. În privinţa listelor, nu pot să spun prea multe. Nu s-a vehiculat niciun nume, cine ar fi făcut acele liste“, a declarat Diana Buşoi.
Redăm o parte din dialogul aflat pe înregistrare:
Profesoara de matematică, Aurelia Mihai, de la Grupul Şcolar Energetic:
La franceză nu a rămas nimeni şi mi s-a spus că nu ar trece prea mulţi. Ăştia chiar dacă ar intra în BAC nu ar lua nici 2.
Alt profesor de la acelaşi liceu: Ştiţi situaţia lor, că sunt copii foarte cuminţi. Sunt copii deosebiţi care au poate o singură absenţă în tot anul şcolar.
- Şi eu la fel, dar dacă aşa trebuie să fie treburile.
- Eu vă spun sincer că, nu vreau să vă supăr, dar părinţii sunt chitiţi toţi să se ducă la inspectorat să reclame. Eu vă spun asta colefgial, aşa ca om, ca să mă înţelegeţi.
- Da, da
- Lor le trebuie nişte note să treacă... nu vor situaţii deosebite
- Vă spun sincer că ei nu sunt nici de 2.
- Eu v-am înţeles, dar sunt alţi care nu ştiu şi au multe absenţe
- Da, dar dacă mi-a dat lista...
- Ea a făcut lista?
- A luat catalogul în faţa şi s-a uitat la situaţia de la matematică, la cei care mai aveau nevoie de o notă, adică i-am tot ascultat la oral, dar nu le-am pus note.
- Deci ea avea deja...
- Da, la fiecare vedea... cine rămâne, cine nu. Ce credeţi, că mie îmi convine? Nu îi lăsam, nu mă mai durea capul.
Nu ştiu pe ce criteriu a făcut ea listele astea.
Nu ştiu care e problema, îi promovează la toate, numai la matematică nu.
Păi de aia v-am chemat.
Elevii şi părinţii au mai spus că au fost nevoiţi să plătească o taxă de 35 de lei pentru diploma de absolvire şi 40 de lei pentru achiziţionarea unui retroproiector, în condiţiile în care erau în an terminal.