Vitoria Lipan de Constanţa. Mama româncei ţinute captivă într-un beci din Calabria a mers în urmă cu câţiva ani în Italia să-şi găsească fiica dispărută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mama tinerei sechestrate şi abuzate sexual timp de 10 ani în subsolul unei case din regiunea italiană Calabria a mers în urmă cu câţiva ani în Italia, în încercarea de a-şi găsi fiica dispărută. Traseul femeii disperate aduce cu cel al personajului Vitoria Lipan, din romanul "Baltagul".

Maria Trofoşilă, mama Mihaelei, tânăra sechestrată şi abuzată timp de zece ani de un italian, a plecat în urmă cu câţiva ani în Italia, în încercarea disperată de a da de urma fiicei de care nu mai ştia nimic. Femeia, care locuieşte în comuna Cerchezu, din judeţul Constanţa, povesteşte aventura pe care a avut-o în urmă cu câţiva ani.

Mihaela, fiica ei plecată în Italia la 19 ani, avea doar opt clase primare. „A plecat ca să-şi scape familia din sărăcie. O perioadă mi-a trimis bani, diferite sume, când 150 de euro, când 100 de euro, pentru lapte şi scutece pentru copilul ei pe care îl creşteam eu, apoi nimic“, spune acum mama tinerei. Este vorba despre un copil pe care Mihaela l-a născut în România, ajuns între timp în custodia tatălui lui. 

Iniţial, mama fetei a încercat să afle noutăţi de la prietenele fiicei sale, din localitatea 2 Mai, cu care plecase împreună în Italia, dar acestea nu i-au spus nimic. „M-am ţinut de capul lor să-mi spună unde este, dar nu au vrut să spună nimic“. 

Văzând că nu află nimic, întocmai ca Vitoria Lipan din „Baltagul“ lui Mihail Sadoveanu, femeia a plecat să refacă drumul fetei sale dispărute. A stat trei luni în Italia şi a încercat să-i dea de urmă. „Am fost în Italia cu nişte vecini de aici, care lucrau acolo. M-am dus şi eu la muncă, dar mai mult să caut fata. Am intervenit la adresa de la care primeam eu banii, dar nimic. Am pus poze cu ea pe stâlpi, dar nimeni nu o văzuse“, îşi aminteşte femeia.

CITEŞTE ŞI:

Monstrul care a sechestrat o româncă 9 ani în Sicilia. Femeia, legată cu lanţuri, abuzată sexual şi forţată la patru avorturi

O problemă de sănătate a obligat-o pe Maria Trofoşilă să se întoarcă în România, fiind diagnosticată cu hernie inghinală şi inaptă să-şi mai câştige existenţa în Italia.

Acum, femeia plânge de fericire că a aflat că fiica sa este în viaţă, dar şi de durere când a aflat că a fost ţinută într-o hrubă şi i s-a dat să mănânce din gunoaie. „Ce-o fi suferit sufleţelul ei acolo, Doamneee! Nici noi nu suntem bine aici, dar mi s-a frânt sufletul! Chiar dacă copiii nu sunt făcuţi de bunăvoie, vreau să vină cu toţii acasă sănătoşi. Să-i spăl eu cu mânuţele mele. Că am aşteptat atâţia ani. Să le dea Dumnezeu sănătate autorităţilor care au găsit-o. Că eu am întrebat şi păsările cerului. Mă opream la pomi şi întrebam «Oare nimeni nu a văzut-o, nimeni nu a auzit-o?»“, se întreabă femeia. 

Mihaela şi cei doi copii ai ei au fost salvaţi de carabinieri după ce a stat timp de zece ani sechestrată într-o localitate din Calabria, sudul Italiei. Din 2007 până astăzi, românca, acum în vârstă de 29 de ani, ţinută captivă într-o cameră subterană, legată de pat, a fost victima unor abuzuri infiorătoare.

Carabinierii au comunicat că au descoperit cazul în timpul unui control de rutină. Aloisio Francesco Rosario Giordano, bărbatul care a abuzat-o pe româncă, a ridicat suspiciuni pentru că în vehiculul triciclu pe care îl conducea îl avea şi pe fiul de 9 ani din relaţia cu Mihaela, care era extrem de murdar şi părea subnutrit. 

După verificarea identităţii, carabinierii au aflat ca Giordano este o persoană foarte turbulentă şi că, în trecut, a fost cercetat pentru diverse scandaluri, acte de violenţa sexuală şi de abuz în familie. În plus, omul avea un comportament ciudat, aşa că ofiţerii au insistat să-i verifice locuinţă, cu toate că italianul a susţinut în repetate rânduri că nu are un domiciliu fix.

După o serie de verificări, carabinierii au ajuns la locuinţa în care era sechestrată românca. Practic, era vorba de un fel de baracă ridicată din foi de tablă şi din diverse deşeuri. “Casa” era fără curent electric, iar şoarecii şi insectele colcăiau peste tot.

La intrarea în beciul casei, carabinierii au avut parte de scene înfiorătoare. Au fost obligaţi să poarte măşti pentru că duhoarea era insuportabilă. În cameră erau mai multe găleţi pline cu fecale, iar într-un colţ un “pat” din cutii de carton pe un cadru de fier de care şi era înlănţuită românca.

Femeia părea paralizată. Era bătută, nu mai făcuse baie de un an, iar rănile de pe corp erau cusute cu aţă pescărească. Alături de ea, fetiţa bolnavă, cu o stare generală apropiată de leşin. Când şi-a mai revenit puţin, femeia le-a povestit carabinierilor de coşmarul prin care a trecut.

Băiatul de 9 ani a fost obligat de multe ori să participe la ritualurile de tortură aplicate mamei lui. În plus, carabinierii au aflat că în timpul celor două sarcini, românca nu a avut niciodată permisiunea să vadă un doctor.
 

Se pare că vecinii ştiau ce se întâmplă în baraca groazei, dar nimeni nu a anunţat carabinierii. 

image
image
image


Te-ar putea interesa şi:

Presa din Italia, despre calvarul româncei ţinută captivă 10 ani: „Îi spărgea capul şi i-l cosea cu nailon de undiţă. O punea să-şi mănânce propriile excremente“

Mama româncei sechestrate şi violate timp de 10 ani într-un beci în Italia: „Tatăl ei a fost student la Facultatea de Drept“

Tânără româncă torturată şi sechestrată timp de 10 ani în Italia

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite