UPDATE Radu Mazăre, pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. Edilul, la ieşire de la audieri: „E o brambureală acolo! Doamna avocat va afla mai multe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Mazăre, primarul Constanţei, a fost audiat, miercuri, la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa în cazul unor retrocedări făcute unui grup de persoane în cursul anului trecut. Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale.

UPDATE ora 12.40. DNA a făcut publice informaţiile legate de acest nou dosar.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de: 

1. MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: 

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; 

- două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice; 

2. MARICA ION şi DOSPINESCU RAMONA-DANIELA, la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; 

- abuz în serviciu contra intereselor publice; 

3. RACU CONSTANTIN, avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; 

- abuz în serviciu contra intereselor publice; 

În cauză există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile cu privire săvârşirea următoarelor fapte de către suspecţi: 

În perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al mun. Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa.

Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al mun. Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri.

image

Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr.10/2001, care decurgeau din funcţia de primar al mun. Constanţa, a emis o dispoziţie, prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut, un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate.

La data de 25 ianuarie 2011, printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul mun. Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi Municipiul Constanţa prin Primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p. Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în mun. Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial mun. Constanţa.

Dispoziţiile din datele de 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion. Suspecţilor Mazăre Radu Ştefan, Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela şi Marica Ion li s-au prezentat acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 10 alin. 3 Cod de procedură penală.

În aceeaşi cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei mun. Constanţa la data faptelor, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."

image

UPDATE 12.37 Primarul Radu Mazăre a ieşit de la audieri. Edilul este urmărit penal, fiind acuzat de abuz în serviciu. I se aduc trei învinuiri: cele două retrocedări menţionate anterior şi încă un caz, în care un teren a fost disputat în instanţă de două părţi. „E o brambureală acolo! Doamna avocat o să afle mai multe!“, a spus Mazăre, la ieşirea de la audieri. Ancheta este condusă de procurorul Andrei Bodean, acelaşi care instrumentează dosarul lui Nicuşor Constantinescu.

Radu Mazăre este îmbrăcat în costumaţia sa kaki de guerrilla, cu beretă roşie, semn că se pregăteşte de luptă. „Aţi venit la carnaval? Carnavalul de iarnă“, a făcut el glume pe seama ocaziei cu care ziariştii s-au strâns la DNA.

Audierile au durat aproximativ jumătate de oră. În timp ce Mazăre dădea declaraţii de presă, de pe acoperişul DNA a căzut un morman de zăpadă. Un bătrân care locuieşte în apropierea sediului DNA Constanţa i-a strigat lui Mazăre: „Aţi venit să daţi zăpada de la DNA? Sau aşteptaţi să se deszăpezească?“

UPDATE ora 12.02 Radu Mazăre este chemat la audieri în cazul unei retrocedări făcute printr-o hotărâre de Consiliu Local din 2013, prin care a retrocedat o suprafaţă totală de 400 de metri pătraţi unor persoane astfel: 300 de metri pătraţi unui medic dermatolog şi 100 de metri pătraţi unui alt cetăţean. Ambii îşi câştigaseră în instanţă dreptul la retrocedare. În cazul medicului dermatolog era vorba despre o moştenire de la bunica lui.

Primarul Mazăre era căutat de ceva vreme pentru a se prezenta la audieri. Procurorii i-au trimis citaţie pentru diferitele dosare în care este anchetat, dar el a fost mai mereu plecat.

Radu Mazăre se prezintă la audieri la DNA Constanţa


Întors din vacanţa în Elveţia şi Austria, Radu Mazăre s-a hotărât să dea curs acestei chemări oficiale. La ora 12.00, el va fi prezent la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa, pentru a fi audiat.

Mazăre se duce de bună voie la DNA, pentru a nu ajunge în aceeaşi situaţie cu Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

La 15 ianuarie, Constantinescu a fost săltat din parcarea CJC şi băgat cu forţa în maşina anchetatorilor. El a opus rezistenţă din răsputeri, dar înconjurat de oamenii legii care l-au imobilizat, a cedat şi s-a urcat în maşină

Vă mai recomandăm

FOTO VIDEO Cum se distra Radu Mazăre când la Constanţa era Cod Roşu de viscol

Radu Mazăre, suspect de infecţie prostatică. „La mine au greşit, dar la Nicu situaţia e serioasă“

Nicuşor Constantinescu s-a întors în ţară. Avocatul său: „În cursul zilei de 1 februarie va fi în Constanţa“

Tactica folosită de DNA pentru săltarea lui Nicuşor Constantinescu. Unul dintre ofiţerii sub acoperire i-a strâns mâna şi l-a pupat urându-i „La mulţi ani!“

FOTO VIDEO Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, a fost audiat la DNA: „Am fost tratat ca un animal“

Nicuşor Constantinescu a plecat în SUA, interdicţia de a părăsi ţara fiind valabilă din 1 februarie

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite