Plajele sălbatice – ultimele refugii de pe litoralul românesc, unde sunt stăpâni doar pescăruşii şi unde se aude doar cântecul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescăruşii, stăpâni pe Gura Portiţei FOTO M.I.
Pescăruşii, stăpâni pe Gura Portiţei FOTO M.I.

În arşiţa Dobrogei stau ascunse câteva giuvaeruri: colţuri sălbatice de natură unde nisipul este spălat doar de valurile mării şi unde pescăruşii împart ţărmul cu oamenii. Preţul pe care îl plăteşti pentru aceste colţuri de rai sunt drumurile lungi şi prăfuite.

Cine nu doreşte să se înghesuie pe un petec de nisip şi să se bronzeze pe un şezlong de plastic poate lua drumul unei plaje sălbatice. Atenţie, însă: aici nu există salvamari şi nici semnal la telefonul mobil.

Din păcate, plajele sălbatice, unele dintre ele parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, sunt invadate an de an de turişti care îşi parchează maşinile direct pe nisip, care fac foc pe plajă şi la plecare lasă în urma lor resturi de toate felurile.

Plaja Vadu, locul unde marea îţi cerne linişte în suflet



Plaja de la Vadu nu este la drumul mare. Traseul şerpuieşte mai întâi pe un drum asfaltat, care porneşte la dreapta la ieşirea din comuna Corbu, aflată la 30 de kilometri de Constanţa, apoi din sat continuă pe un drum betonat, iar până la plajă – pe nisip. Din sat până la plajă este cale de mai bine de jumătate de oră doar prin locuri sălbatice. Întinderi de plajă nesfârşită şi pescăruşi. Nu se aud decât valurile, care rup din nisip, şi pescăruşii răzgâiaţi, iar marea îţi cerne lumină în suflet.

Corbu, plaja aproape turistică

Plajă Vadu



Spre deosebire de Vadu, plaja adiacentă satului Corbu este mult mai aproape de standardul de plajă turistică. La fâşia de nisip se ajunge mult mai uşor şi, prin urmare, este plină pe timpul verii.
Cum ajungi la plajă? La intrarea în localitate faci dreapta şi mergi iniţial pe un drum betonat, apoi pe unul de piatră. Ca să ajungi pe plajă, trebuie apoi să cobori dealul. În unele locuri, panta este foarte abruptă. 

Gura Portiţei, paradisul de la intrare în Delta Dunării

plaja corbu wildstate.ro



La Gura Portiţei puteţi ajunge pe calea apei, cu o cursă rapidă care se poate lua din miniportul turistic de la Jurilovca.

gura portitei

Drumul merită tot efortul. Aici găseşti o plajă aproape virgină. Doar câteva căsuţe vopsite în albastru străjuiesc plaja şi câteva acoperişuri de stuf sub care să te răcoreşti de arşiţa verii.

Plaja este împărţită în mai multe sectoare: publică şi protejată. Dacă treci de gardul de sârmă, găseşti scoici neatinse de picior de om şi cuiburi de păsări.

La Gura Portiţei există complexul turistic Eden, deschis după anul 1990. A fost primul sat de vacanţă din România clasificat la categoria de trei stele.

Plaja Tuzla: nisip fin şi mare albastră



La mijlocul distanţei dintre Constanţa şi Mangalia se ascunde un loc sălbatic – plaja Tuzla. Aici găseşti liniştea de care ai nevoie, soare şi o apă limpede. Zona nu este turistică, dar îţi oferă refugiul de vis: linişte absolută, nisip fin şi mare verde-albastră. Aveţi grijă, însă: marea este adâncă de cum pui piciorul în ea, iar în zonă nu există salvamari.

Plaja Tuzla - refugiul de pe litoralul Mării Negre Foto Sînziana Ionescu

Drumul este similar celui de la Corbu, unde mergi minute bune până să zăreşti la orizont linia de sfârşit a câmpului verde cu ierburi arse de soare, dincolo de care se află marea cea albastră.

Nisipul este străjuit de stânci, iar zona este doar a pescarilor, care, în fiecare dimineaţă, pleacă pe mare în căutarea avuţiei. Pe deal, mai mute cabane ale străinilor, care au fost atraşi de acest loc sălbatic de pe litoralul românesc.

Vă mai recomandăm:

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Cele mai frumoase fotografii de la Aeromania 2015. Evenimentul aviatic a adunat peste 15.000 de spectatori

FOTO Romantism pe litoralul Mării Negre: şapte locuri unde poţi să-ţi duci iubita la prima întâlnire sau să o ceri în căsătorie

FOTO VIDEO Visuri devenite realitate la Aeroportul Tuzla. O femeie, fost pilot britanic, instruieşte viitori piloţi de cursă lungă

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral. Unde să petreci zile de relaxare la malul mării





 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite