FOTO VIDEO Visuri devenite realitate la Aeroportul Tuzla. O femeie, fost pilot britanic, instruieşte viitori piloţi de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caroline Wynton Rhodes la Aeroportul Tuzla. FOTO Adrian Boioglu
Caroline Wynton Rhodes la Aeroportul Tuzla. FOTO Adrian Boioglu

Un loc care nu atrage atenţia, ascuns pe drumul către sudul litoralului, este o pepinieră de piloţi internaţionali. Şcoala de pilotaj de la Tuzla a devenit în ultimii ani una dintre cele mai râvnite din Europa datorită preţurilor mai accesibile, dar şi faptului că aici predă unul dintre cei mai cunoscuţi profesori – englezoaica Caroline Wynton Rhodes.

Un elev care a împlinit 16 ani şi vrea să devină pilot poate să o facă la Tuzla. Primii paşi într-ale zborului se fac într-un simulator modern. Instalaţia imită un avion de şcoală şi proiectează pe un ecran circular condiţiile de vreme şi teren de aterizare diferite.  Cei care trec de acest prim test pot să meargă din calificare în calificare până maximul de pregătire în aviaţie. 

Reprezentanţii şcolii de la Tuzla spun că în ultimii ani au avut sute de piloţi care au plecat de acolo cu un vrevet de amator sau profesionist. Cursurile durează între 2 luni şi 2 ani, în funcţie de calificarea dorită şi poţi să înveţi să pilotezi un avion sau un elicopter. Preţurile încep de la 6900 euro pentru un brevet de pilot de avion şi 15.000 Euro pentru elicopter. 

Şcoala de la Tuzla este preferată în special de viitorii piloţi turci sau ruşi. Primul motiv este legat de faptul că diploma obţinută acolo este recunoscută oriunde în lume. Peisajul din jurul Aeroportului Tuzla nu este nici el de neglijat. Şcoala de Pilotaj este la doar 2 kilometri de malul mării.

Caroline, 25 ani la manşa unui Boeing 737

Numele lui Caroline Wynton Rhodes este al doilea motiv pentru care studenţii aleg Şcoala de Pilotaj de la Tuzla. Caroline este o legendă vie a pilotajului. Ea are la activ zeci de mii de ore de zbor şi se poate lăuda cu o carieră de familie în aviaţie. 

Născută în Marea Britanie şi crescută în Canada, şefa instructorilor de zbor de la Tuzla a avut tatăl şi bunicul aviatori. Ea mărturiseşte că bunicul şi tatăl au luptat unul împotriva altuia în al doilea Război Mondial. Bunicul era în aviaţia nazistă, iar tatăl servea coroanei britanice. 

„Am început să zbor când aveam 17 ani şi ultimii ani de pilot i-am petrecut în Australia. La vremea respectivă am văzut la televizor un documentar despre frumuseţile României şi atunci când contractul din Australia s-a încheiat mi-au căzut ochii asupra unui anunţ de angajare la Şcoala de Pilotaj de la Tuzla”.

Cu toate că are aproape 70 ani, Caroline este cunoscută pentru faptul că este un profesor foarte sever. Niciun elev nu trece un examen dacă nu cunoaşte la perfecţie regulile. 

„Este o piaţă foarte competitivă. Pentru fiecare job sunt 100 piloţi, aşa că piloţii pe care eu îi antrenez trebuie să fie cei mai buni. Sunt  aspră cu ei pentru că dacă nu îi împing la limite, când ies în lume nu vor obţine nimic şi vor îngroşa numărul piloţilor de duzină. Nu o fac pentru mine. Eu am fost acolo şi am pilotat un Boeing 737 pentru 25 ani”, spune Caroline Wynton Rhodes. 

Caroline a scăpat cu viaţă din două accidente aviatice

Primul accident de aviaţie serios în care a fost implicată a avut loc în Africa în 1976. Conducea un avion cu 7 locuri pe timp de noapte, iar aparatul de zbor a luat foc în aer, la 2000 de metri înălţime. 

“Am fost nevoită să opresc motorul şi să prăbuşesc avionul. Până jos, totul era cuprins de flăcări. Mi-am pierdut atunci părul şi aveam arsuri pe faţă, dar am ştiut că voi supravieţui. Singura dată când am crezut că voi muri a fost când zburam un avion de mici dimensiuni şi aveam un elev la bord, în Marea Britanie. Un elicopter a trecut pe lângă noi şi a dezechilibrat avionul. Am ajuns cu o aripă la un metru şi jumătate de pământ şi am reuşit să-l redresez pentru că ne apropiam de coasta mării ”, a încheiat Caroline. 

Zbor cu avionul Diamond Katana de la RAS Tuzla deasupra statiunii Costinesti

Şcoala de Pilotaj de la Aeroportul Tuzla

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite