Mircea Caragea, decanul de vârstă al marinarilor militari, împlineşte 102 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viceamiralul Mircea Caragea este ultimul marinar în viaţă care a participat la primul marş de instrucţie al navei-şcoală Mircea. La 18 ianuarie, el împlineşte 102 ani.

Absolvent al Şcolii Navale „Mircea cel Bătrân”, promoţia 1940, Mircea Caragea a fost discipolul comandorului Petre Popescu-Deveselu.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a executat numeroase misiuni ca ofiţer de marină pe nave militare şi a participat la „Operaţiunea 60.000”, cea mai importantă campanie navală din Marea Neagră. În primăvara lui 1944, tânărul locotenent Mircea Caragea a participat ca membru al echipajului distrugătorului „Regina Maria” la evacuarea pe mare a trupelor germane şi române din Crimeea. 

Pentru faptele sale deosebite, a fost decorat cu Ordinele Steaua României şi Coroana României şi în anul 2019, cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu semn de pace.

În anul 1947, la vârsta de 28 de ani, tânărul ofiţer a fost trecut în rezervă. Ca să supravieţuiască, a fost nevoit să lucreze ca muncitor necalificat în construcţii, iar în anul 1955 a fost angajat grafician, la Muzeul de Artă Populară şi Folclor, apoi la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, de unde a ieşit la pensie, în anul 1982.

Imagine indisponibilă

Vă mai recomandăm:

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite