FOTO Oameni din Dobrogea la începutul anilor 1900: săraci, desculţi, arşi de soare, dar râzând fericiţi în colb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dobrogea veche, în imagini de arhivă Sursa delcampe.net
Dobrogea veche, în imagini de arhivă Sursa delcampe.net

Imagini de la începutul anilor 1900 arată o Dobroge prăfuită, cu oameni desculţi râzând fotografului în faţa bordeielor, clădiri răzleţe şi lucrători în carierele de piatră din Munţii Măcinului.

Imaginile de arhivă se găsesc pe site-urile de colecţionari, cum este delcampe.net, unde sunt expuse spre vânzare, cu preţuri pornind de la 10 euro şi ajungând până la 140 euro bucata.

Desprinse din albume de familie, găsite în corespondenţă sau rămase uitate prin anticariate şi poduri de case, imaginile sunt fotografii, cărţi poştale sau ilustraţii din cărţi vechi de la începutul secolului al XX-lea.

Etniile Dobrogei, pe care călătorii vremii le-au surprins în mediul lor natural, sunt cele mai fotografiate. În portul lor popular, cu şalvari, turbane, fuste colorate, basmale şi tichii, musulmanii se arată obiectivului camerei foto râzând fericiţi în traiul lor rudimentar.

O clasă de băieţi din Bazargicul anului 1937 (aflat în Cadrilater, Dobrogea actualmente bulgărească) pozează cuminte şi serioasă alături de dascălii săi. Copiii sunt tunşi chilug, unii încercând să schiţeze un surâs, avându-i în spate pe profesori şi pe preoţi. Singura fată din clasă stă la marginea unei bănci, lângă colegii ei.

Altă şcoală de la 1901 nu are bănci, iar învăţăceii stau turceşte, pe jos, afară, cu capul acoperit de fesuri. Este o şcoală orientală pentru copiii de turci, tătari şi ţigani care trebuie să deprinsă învăţătura musulmană.

În Munţii Măcinului, o colonie de cioplitori în piatră este imortalizată la lucru (foto jos). Meseria a fost adusă de italieni în nordul Dobrogei, unde se află o vestită carieră de piatră, la Greci. Aşezarea situată la 16 kilometri de Măcin oferă cale de acces spre cel mai înalt vârf al Munţilor Dobrogei, cu Vârful Ţuţuiatu de 467 metri. 

Dobrogea veche în imagini de arhivă Sursa delcampe.net

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Fascinantele chipuri ale Dobrogei, la început de secol XX. Portretele făcute de francezul Anatole Magrin

Dobrogea, descrisă la 1900: „Aici se vede cum se poate regenera un neam, prin trai bun şi independenţă sufletească“

Cum se distrau ţăranii Dobrogei la 1900. Cântecele şi jocurile cu care se încingeau la dans diferitele naţii

Imaginea de epocă din Constanţa care arată multitudinea de culturi din oraş de acum un secol

Despre Dobrogea, cu nostalgie, dragoste, şi speranţă...

FOTO Tulcea de altădată, în imagini de arhivă strânse de un arheolog

Cea mai frumoasă gospodărie din Dobrogea, donată de familia unui localnic din Enisala

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite