Credincioșii și clericii sunt chemați să țină post timp de trei zile pentru ca IPS Teodosie să devină mitropolit

0
Publicat:

Arhiepiscopia Tomisului a emis un ordin prin care le cere clericilor și credincioșilor să postească timp de trei zile, sperând ca astfel IPS Teodosie va ajunge mitropolit.

IPS Teodosie vrea să-l înduplece pe Dumnezeu FOTO Arhivă
IPS Teodosie vrea să-l înduplece pe Dumnezeu FOTO Arhivă

Conform circularei publicată de Dobrogea Live, „se instituie o perioadă de post de luni, 26.02.2024 până miercuri 28.02.2024, inclusiv. În această perioadă, clericii și credincioșii vor oficia în biserici și mănăstiri, zilnic, Acatistul Bunei Vestiri și Acatistul Sfântului Apostol Andrei.

Toate parohiile și mănăstirile din subordinea Arhiepiscopiei Tomisului vor anunța enoriașii cu privire la prezenta dispoziție canonică. După Sfânta Liturghie de duminică, 25.02.2024“.

image

IPS Teodosie, care doreşte de mai mult timp reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului, a depus mai multe solicitări în acest sens la Patriarhia Sfântului Sinod. IPS Teodosie spune că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală întrucât la Tomis a existat mitropolie, încă din secolul V după Christos şi a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo“, a spus ierarhul Tomisului.

El spune că iniţiativa a avut-o încă din anul 2002, când a existat un comitet de iniţiativă pentru concretizarea acestei idei. „Au fost peste 10.000 de oameni care au venit să-mi propună acest lucru, printre care şi profesorul Adrian Rădulescu, spune Teodosie.

El spune că dovezi sunt destule, amintind de mulţimea de izvoare recuperate anul trecut, de la arhive şi biblioteci, inclusiv de la Vatican, care dovedesc faptul că pe aceste tărâmuri a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii în subordine, cum ar fi cele din Constanţa, Tulcea, dar şi cele de la sud de Dunăre. „Această istorie şi-ar dori-o orice popor s-o pună în lumină. Am simţit o datorie sfântă nu pentru mine, ci pentru adevărul istoric“, spune Teodosie. 

Sfântul Sinod al BOR i-a răspuns ierarhului de la Constanţa într-o adresă, prezentată de Dobrogea Live, în care sunt trecute în revistă o serie întreagă de acuzaţii la adresa comportamentului său şi la modul în care administrează eparhia.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înfiinţarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral şi misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod.

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său”.

La 10 februarie 2024 trebuia să aibă loc un miting pentru a forța recunoașterea Mitropoliei Tomisului. Ulterior, manifestația a fost anulată, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis un comunicat de presă în care se precizează că a respins cererea Arhiepiscopiei Tomisului. „Având în inimă dragostea pentru pace, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, îi îndeamnă pe organizatorii mitingului de sâmbătă să preschimbe marșul în procesiune și înflăcărarea în rugăciune, prin renunțarea la întrunirea planificată. Înaltpreasfințitul îi așteaptă pe toți la Sfânta Liturghie pe care o va oficia, alături de mai mulți arhierei, preoți și diaconi la Biserica «Sfântul Haralambie» din Constanța, cu ocazia prăznuirii hramului, mâine, 10 februarie, începând cu orele 7.30”, potrivit Arhiepiscopiei Tomisului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite