Constănțenii ar putea avea două noi spitale. Primăria și Consiliul Județean se întrec în „vești bune”

0
Publicat:

Județul Constanța are nevoie de noi unități medicale, un lucru știut de 30 de ani, dar care în realitate nu s-a materializat. Totul a rămas la nivel de promisiuni și proiecte pe hârtie.

Macheta Spitalului Municipal Constanța FOTO: Vergil Chițac
Macheta Spitalului Municipal Constanța FOTO: Vergil Chițac

Prima „veste bună”, la final de 2022, a fost dată de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac. Acesta anunță pe pagina sa de Facebook faptul că municipalitatea construiește un nou spital: Spitalul de Oncologie și Cardiologie.

În aceeași postare, edilul explică faptul că este vorba despre eligibilitatea proiectului acestui spital. „Noul Spital de Oncologie și Cardiologie, pe care îl vom construi de la zero pe bulevardul Aurel Vlaicu (teren de 19.660 mp, zona intersecției dintre Aurel Vlaicu și Tomis), este eligibil pentru finanțare prin PNRR. Urmează evaluarea tehnică și ierarhizarea”, scrie Vergil Chițac.

Valoarea proiectului este de aproximativ 103 milioane de euro, dintre care 98 de milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Când se va construi, noul spital va avea câte două funcționalități pentru specializările oncologie și cardiologie: ambulatoriu cu paturi de zi şi spitalizare continuă, inclusiv ATI. Numărul total al paturilor se va ridica la 104.

Macheta spitalului FOTO: Vergil Chițac
Macheta spitalului FOTO: Vergil Chițac

Spitalul va funcționa într-o clădire cu demisol, parter și trei etaje, după următorul plan:

- DEMISOL: farmacie, laborator de analize;

- PARTER: Camera de Gardă, mamografie, RMN, CT, X-RAY (4 paturi);

- ETAJ 1: spitalizare de zi (36 de paturi), cabinete consultații, recoltare probe;

- ETAJ 2: bloc operator (două săli de operație), secție ATI (două saloane cu 10 paturi);

- ETAJ 3: spitalizare continuă (27 de saloane a câte 2 paturi, cu grup sanitar propriu).

Totul va fi nou și construit la cele mai înalte standarde de calitate. Odată cu implementarea și finalizarea acestui proiect, îmi doresc să scăpăm de trista butadă conform căreia cel mai bun doctor este trenul spre București”, mai spune primarul Constanței.

Și Consiliul Județean construiește un spital

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, vine și el cu o „veste bună” la final de an. Proiectul spitalului „Mama și copilul”, depus la Ministerul Sănătății, este eligibil pentru finanțarea prin PNRR.

Din cele 46 de dosare de finanțare depuse în cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă, aferent PNRR, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și vor intra în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului, conform metodologiei de evaluare. Doamne-ajută”, spune Mihai Lupu.

Macheta Spitalului „Mama și Copilul” FOTO: CJ Constanța
Macheta Spitalului „Mama și Copilul” FOTO: CJ Constanța

„Mama și Copilul” va fi o structură spitalicească alăturată actualului Spital Județean Constanța și va beneficia de un număr total de 365 paturi, două blocuri operatorii și va fi deservit de un număr de 110 locuri de parcare.

De asemenea, viitoarea structură medicală va deține și două unități de primiri urgențe pentru Pediatrie și pentru Obstetricăși Ginecologie, fiecare dintre acestea având flux propriu de primire a pacienților.

Costurile estimative ale investiției sunt de aproximativ 148.500.000 Euro + TVA, iar 30 % din această valoare este destinată achiziţionării de aparatură medicală de ultimă generaţie

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite