Cazinoul din Constanța, aproape gata reabilitat. Cum arată edificiul-simbol de la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restaurarea Cazinoului din Constanța este tot mai aproape de finalizare, anunță primarul Vergil Chițac. Simbol al celui mai mare port al României, cazinoul s-a aflat ani de zile în stare avansată de degradare.

Cazinoul din Constanța FOTO: Vergil Chițac
Cazinoul din Constanța FOTO: Vergil Chițac

Primarul Constanței, Vergil Chițac, susține într-o postare pe pagina sa de Facebook că superba clădire va fi redată în curând comunității.

„După o așteptare nemeritată, de zeci de ani, a mai rămas puțin și îl redăm comunității. Cazinoul este gata în proporție de 80% și arată impecabil. În sfârșit, se întâmplă. Cum vi se pare?”, a scris primarul Vergil Chițac, pe Facebook.

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanţa au început în primăvara anului 2020 și au avut anunţat iniţial ca termen de finalizare 30 de luni, respectiv toamna anului 2022. Lucrurile nu au stat ca pe hârtie și s-a ajuns la mai multe întârzieri. Cel mai probabil, reabilitarea cazinoului de pe Faleza Constanței va fi gata în primăvara lui 2024.

În lucrărilor de restaurare, constructorii au scos la iveală dovezi directe că regimul comunist a folosit deţinuţi politici pentru executarea unor lucrări la Cazinou. Astfel, când s-a decopertat cea de-a doua fereastră-scoică (dinspre mare, similară cu cea dinspre Acvariu), în tencuiala căzută s-a descoperit un petic de sac cu o listă care conținea numele câtorva deţinuţi politici care au lucrat la reparaţii.

Bucată de sac găsită în zidurile Cazinoului FOTO: Primăria Constanța
Bucată de sac găsită în zidurile Cazinoului FOTO: Primăria Constanța

Bucăţica de sac găsită atunci conţinea următorul text: „Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condusă de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condusă de Rusu A Ioan, Botoş Dumitru jud Arad, Jercău Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicilă Nicolae, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu“.

Numele deţinuţilor politic din 1951 sunt scrijelite peste vopseaua a trei grinzi şi unele sunt întărite cu cretă, iar ale celor din 1986 sunt scrise doar cu cretă peste grinzi. Mărturiile supravieţuitorilor au arătat că în total au fost 100 de deţinuţi politici aduşi din diferite închisori pentru reparaţiile efectuate la clădirea Cazinoului.

Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost ridicat în 1904-1910 la iniţiativa regelui Carol. De atunci, clădirea a avut nevoie de mai multe reparaţii şi reamenajări majore. Prima reparaţie a fost făcută după 1920, deoarece în 1916, în Primul Război Mondial, Cazinoul a fost bombardat de către nemţi.

ConstanţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite