Aventurile traficanţilor de droguri la Sfântu Gheorghe. Cum s-au dat drept pescari, au cumpărat toţi sacii de la magazin şi au băut cu poliţistul satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barca răsturnată de la Sfântu Gheorghe
Barca răsturnată de la Sfântu Gheorghe

Localnicii din Sfântu Gheorghe ne-au povestit, sub anonimat, întâmplările prin care au trecut în ultimele săptămâni de când în satul lor au venit traficanţi de droguri care s-au dat drept pescari. Dispariţia lor, pe neaşteptate, a lăsat urme: o ambarcaţiune plină cu droguri „gold“ răsturnată aproape de gura de vărsare a braţului în mare.

Sfântu Gheorghe, mica aşezare de pescari care a rămas în legendă pentru sturionii care se pescuiau aici în anii ’70–’80, a devenit cel mai fierbinte punct al României după ce o barcă a traficanţilor de droguri s-a scufundat aproape de gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră.

Tot scandalul drogurilor de pe litoral a apărut după ce în jurul datei de 20 martie, la Zebil, chiar în satul unde s-a născut marele spion român Mihail Moruzov, şeful Serviciului Secret, a fost găsit un pachet de droguri. Evenimentul a fost păstrat sub tăcere de către autorităţi. 

La 23 martie, un căruţaş din Sfântu Gheorghe, Mircea Cladiade, care era tatăl unui poliţist din comună, a plecat cu căruţa spre saivanul unde-şi ţinea vacile. Drumul său trecea chiar pe plajă. Cum cu o noapte înainte fusese furtună, localnicii spun că omul obişnuia să adune de pe plajă bucăţi de scânduri sau lădiţe, tot ceea ce valurile aduceau la ţărm. Numai că în acea dimineaţă ceea ce adusese marea la ţărm întrecea orice aşteptări: zeci de veste de salvare şi rucsacuri cu GPS, pluteau în zona ţărmului. A adunat vreo 20 – 30 şi le-a dus acasă fără să dea prea mult importanţă prafului alb din interiorul lor, crezând că este făină sau zahăr. Apoi, şi-a anunţat fiul poliţist spunându-i că a văzut o barcă răsturnată şi să meargă să verifice dacă nu cumva este vreun om mort. Nu era nimeni pe ambarcaţiune, însă a realizat imediat că barca răsturnată este plină cu droguri şi a sunat la 112.

Ce-au spus străinii că vor să facă la Sfântu Gheorghe

Cu câteva zile înainte de acest eveniment, în Sfântu Gheorghe au sosit câţiva străini: o femeie şi doi-trei bărbaţi, toţi cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, povestesc localnicii. S-au cazat la o pensiune din localitate şi apoi s-au înregistrat la Poliţia de Frontieră spunând că au venit să pescuiască. Înainte de a ajunge în mica localitate de frontieră, străinii îşi cumpăraseră una sau două bărci din Murighiol, despre care nu se mai ştie nimic.
 

Numai că localnicilor li s-a părut ciudat faptul că nu se comportau nici ca pescarii, dar nici ca turiştii. Îmbrăcaţi elegant, în haine de oraş, prezenţa lor le-a părut suspectă oamenilor locului, care însă i-au primit în mijlocul lor.
 

A trecut o zi, au trecut două... şi spaniolii erau tot în zonă. Oamenii spun că marea era agitată şi s-au gândit că acesta este motivul pentru care nu ies la pescuit. Însă, în loc să se intereseze de unelte de pescuit, străinii au cumpărat de la magazinul din sat toţi sacii şi toate pungile de rafie care erau pe stoc. Tot de la magazinul cu de toate au luat şi mâncare, dar şi haine, probabil văzând că vizita lor se prelungeşte.  În una din zile, spun localnicii, i-au văzut stând la masă la Cherhanaua Veche chiar cu unul dintre poliţişti. „Aproape tot satul a relaţionat cu ei într-un fel sau altul în acele zile“, explică localnicii. 

Vaporul care a dispărut în Triunghiul Bermudelor

Vestea că o barcă e răsturnată în mare s-a răspândit în tot satul. Locul a devenit un punct de interes pentru cei din Sfântu Gheorghe care au venit să pozeze ambarcaţiunea răsturnată. Localnicii cred că barca a fost lăsată dintr-un vapor care venea din Turcia încărcat cu droguri, substanţele interzise fiind apoi preluate de cărăuşi şi transportate mai departe. Unde? Nu ştiu nici ei. După o logică simplă, oamenii spun că, probabil, transportul drogurilor se făcea cu două ambarcaţiuni: cu cea care s-a răsturnat şi cu barca cumpărată din Murighiol, numai că încărcarea greşită a bărcii le-a dat peste cap planurile. 

Ei urmau să intre cu barca pe şenal, însă s-au răsturnat la doi kilometri de gura de vărsare a Dunării în Mare, iar traficanţii au reuşit să fugă cu cealaltă. Localnicii cred că, pe lângă această încărcătură, alte pachete cu droguri au fost aruncate de pe vaporul care se afla în larg direct în apă, urmând să fie ulterior recuperate. Dar acest lucru nu s-a mai întâmplat, curenţii împrăştiind pachetele pe litoralul românesc, dar şi pe cel bulgăresc.
 

Localnicii spun că în activitatea traficanţilor sigur nu a fost implicat un om al locului, pentru că acesta ar fi ştiu să încarce o barcă. Ambarcaţiunea, spun ei, era supraîncărcată, iar pachetele nu erau dispuse în mod uniform.

Sfântu Gheorghe, sub ocupaţia mascaţilor

Sfântu Gheorghe a devenit, de atunci, ca o zonă sub ocupaţie: aproape toţi oamenii au dat cu subsemnatul la Poliţie, foarte mulţi interacţionând într-un fel sau altul cu străinii, iar poliţiştii şi mascaţii patrulează continuu zona. „Nu înţelegem cum, cu doar o zi înainte de a se descoperi drogurile, poliţiştii de frontieră au făcut controale drastice bărcilor pescarilor, care, pentru câţiva peşti, găsiţi în barcă, au fost somaţi cu armele, ne-a făcut dosare penale, iar pe sub nasul lor trecea un transport de cocaină“, se întreabă ei.
 

În satul lor se simte o stare de tensiune, în plină campanie de pescuit. Cu toate acestea, oamenii fac de necaz şi fac glume pe seama drogurilor: „Nisipul nostru este atât de fin, că poţi să-l aspiri pe nas!“.

Pe aceeaşi temă: 

Cocaina pierdută la Sfântu Gheorghe a ajuns la bulgari. Cantitatea uriaşă găsită la Şabla de autorităţile din ţara vecină

VIDEO Cum a ajuns Marea Neagră cel mai bun detectiv în afacerea „Cocaină pe Litoral“. „Sunt doi curenţi principali, numiţi «Ochii lui Klimovici»“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite