Armenii sărbătoresc Crăciunul şi Boboteaza în aceeaşi zi. Ce tradiţii respectă etnicii din Dobrogea GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Şenoravor nor dari ev surdznunt!“ (La mulţi ani şi naştere sfântă!) este urarea pe care şi-o adresează armenii mâine, în ziua de Crăciun. În aceeaşi zi ei sărbătoresc şi Botezul Domnului. Tradiţiile sunt asemănătoare cu cele ale românilor.

Armenii participă diseară, începând cu ora 17.30, la slujba din Ajunul Crăciunului. „La ora 19.00 vine Moş Crăciun, iar mâine, la ora 11.00, începe Sfânta Liturghie, apoi Sfinţirea Aghiazmei“, a declarat protoiereul Avedis Mandalian, de la Biserica Armeană din Constanţa.



Armenii sărbătoresc Crăciunul în familie. „Miercuri am primit colindătorii, iar mâine vom lua masa alături de cei dragi. Pregătim peşte, sărmăluţe în foi de viţă, supă de linte şi un dulce tradiţional – anuşabur, pregătit din grâu fiert, cu coji de portocale, de lămâie, stafide, dulceaţă de smochine“, a povestit armeanca Anaid Tavitian, secretar literar la Teatrul de Stat Constanţa.

Un colind specific armenesc este avedis. „Colindătorii sunt răsplătiţi, cu fructe, cu nuci, dar şi cu bani, fiindcă ne-am adaptat prezentului. Sunt obiceiuri asemîănătoare cu cele ale românilor“, a adăugat Anaid Tavitian.

Armenii sărbătoresc Crăciunul odată cu Boboteaza, datina fiind păstrată din primul secol al creştinismului.

Conform recensământului din anul 2002, în judeţul Constanţa trăiesc aproximativ 400 de armeni.

În Constanţa există o singură Biserică Armeană, situată pe strada Callatis. Lăcaşul de cult a fost ctitorit în anul 1880 de Nazaret Torosian, cu hramul „Sfânta Maria“.Vechea construcţie din lemn a fost distrusă în 1941 de un incendiu.

Biserica pe care o vedem astăzi provine din vechea clădire a Şcolii armeneşti. Etajul este amenajat ca sală de rugăciuni, iar parterul adaposteşte birourile şi sala parohiala. Clopotniţa, tipic armenească s-a adăugat bazilicii de formă dreptunghiulară în 1990, conform proiectului arhitectului Dan Ruşovan. Biserica a mai fost renovată în 1990-1991, apoi 1998-2002. Simplitatea se combină armonios cu elemente specifice artei medievale armeneşti.

image
Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite